A nők jogai miatt szakadt a koalíció Elefántcsontparton

Elefáncsontpart, Abidzsán – Koalíciós vita miatt oszlatta fel a kormányt az államfő. Alassane Ouattara és az Elefántcsontparti Demokrata Párt (PDCI) a családjogi törvény módosításán különbözött össze.

 Ki legyen az úr a háznál? Erre a kérdésre eddig egyetlen válasz volt ismert Elefántcsontparton. A családban a férj a főnök. Az államfő és pártja ezen a helyzeten változtatott volna a családjogi törvény módosításával, úgy hogy a jogköröket kiterjesztették volna a feleségre, és általában egyenlő arányban osztották volna el a házastársak között. A PDI azonban ezt nem támogatta és ennek erőteljesen hangot is adott egy keddi parlamenti vitában. Alassane Ouattara ezután a szerdai kormány ülésen közölte a tárcavezetőkkel és a miniszterelnökkel, hogy a kormányt feloszlatja.

A PDCI elnöke az az Henri Konan Bédié, aki korábban köztársasági elnök volt és 2010-ben csatlakozott pártjával az Ouattara táborhoz. Ouattara ezt úgy hálálta meg, hogy a PDCI adhatta a miniszterelnököt és nyolc tárcát is kaptak a kormányban.

A kormány feloszlatása ronthat az ország egyébként is törékeny helyzetén. Bár a 2010-es elnökválasztás után kialakult polgárháborús helyzet a legmélyebb pontján már túl van, de messze még a megbékélés.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez