Problémák a Szudáni népszámlálás körül

A több mint 20 éves dél-szudáni polgárháborút lezáró 2005-ös békeszerződés alapján Szudánban jövőre választásokat írnak ki. A választókerületek kijelöléséhez szükséges népszámlálást azonban a dél-szudáni politikusok problémásnak találják.

A népszámlálás elvileg április 15-én kezdődött volna, ám Khartoumnak nem sikerült megegyezni a dél-szudáni kormánnyal a cenzust illetően. A déli politikusok azt szeretnék, ha a népszámlálásra akkor kerülne sor, mikor a polgárháború elől északra menekült dél-szudániak már visszaköltöztek lakóhelyükre. Véleményük szerint a jelenlegi helyzetben eltorzult adatok keletkeznének, melyek nem mutatnának pontos képet az ország lakóinak valós vallási és etnikai eloszlásáról.

A khartoumi kormány Szudánt „arab országnak” tekinti, míg a déli politikusok az „afrikai nemzetek” közé sorolják hazájukat. „Szudán afrikai ország, hiszen lakóinak többsége afrikai, így nem sorolhatjuk magunkat az arab nemzetek közé. Mindezt csak olyan objektív eszközökkel bizonyíthatjuk be, mint a népszámlálás” – nyilatkozta Gabriel Changson Chang, a dél-szudáni kormány információs minisztere.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez