Operáció egy ritka rendellenességben szenvedő csimpánzon

Egy ortopédiai sebész a Liverpool Egyetemről beavatkozást végzett egy csimpánzon Kamerunban. A műtétre egy olyan fejlődési rendellenesség miatt volt szükség, amely inkább kutyákra jellemző.

A 3 éves Janet-et tavaly kobozták el egy állatkereskedőtől. Azóta egy a Kameruni Vadvilág-védelmi Alapítvány (CWAF) által támogatott csimpánzrezervátumban él. Janet képtelen volt mászni, és a sétálás is nehézséget okozott neki, mivel egyik alkarcsontja – a singcsont – megállt a növekedésben. Ez a rendellenesség valószínűleg veleszületett, de elképzelhető, hogy a kereskedők által használt lánc a csuklója körül súlyosbította a helyzetet.
Állatorvosok láttak már ehhez hasonló eseteket, de csak kutyákon, soha nem csimpánzokon.
Rob Pettitt, ortopédiai sebész szerint a beavatkozás kevésbé komplikált kutyákon, mint csimpánzokon: „Kutyákban a csontszövet növekedése korán abbamarad. Míg a csimpánzoknál – csakúgy, mint az embernél – a növekedési porc végleges elcsontosodása sok év után következik be, így a rendellenesség többször visszatérhet. Ezért angol specialistáktól kértünk tanácsot az angol Robert Jones & Agnes Hunt Ortopédiai Klinikáról.”
A csimpánzok „kedvencként” való árusítása illegális, ennek ellenére igen elterjedt a kameruni feketepiacon. A felnőtt egyedeket megölik a húsukért, az így árvákká vált kölyköket pedig eladják a piacokon.
Rachel Hogan, a csimpánzrezervátum menedzsere így nyilatkozott: „Janet kezd felépülni a műtétből, már a csoportba is sikeresen visszailleszkedett. Fizioterápiás kezelést kap, így megtanulja, hogyan kell megfelelően használni végtagjait. Naponta többször meg kell markolnia egy labdát, és üvegkupakokat lecsavarnia; így gyakorolja csuklója koordinációját. A röntgenleleteken tisztán látszik, hogy a műtét tökéletesen sikerült.”
 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez