Elhunyt szudán egykori elnöke

Hetvenkilenc éves korában szombaton Szudánban elhunyt Dzsaafar Nimeri, az afrikai ország egykori elnöke – jelentette a szudáni állami hírügynökség és az állami tévé.

A tájékoztatás szerint hosszú ideje betegeskedett, de halálának pontos okát nem közölték. Nimeri 40 éve került hatalomra katonai puccsal, s 16 éven keresztül állt Szudán élén. 1972-ben békemegállapodást írt alá a dél-szudáni lázadókkal, átmenetileg véget vetve az akkor már 17 éve dúló polgárháborúnak. Tizenegy évvel később Nimeri volt az, aki egész Szudán területére kiterjesztette az iszlám törvénykezést, a saríát, és feloszlatta a dél-szudáni kormányt, felrúgva az 1972-es megállapodást. Ezután kiújult a polgárháború, amelyet végül csak 2005-ben sikerült lezárni.

 Nimeri – aki a 60-as években az Egyesült Államokban folytatott katonai tanulmányokat – Washington szoros szövetségese volt. Ő volt az egyedüli az arab országok vezetői közül, aki támogatta az Anvar Szadat vezette Egyiptom és Izrael közötti békefolyamatot. 1985-ben buktatták meg vértelen puccsal, miközben ő az Egyesült Államokban volt hivatalos látogatáson. Ezután egészen 1999-ig Egyiptomban élt száműzetésben. Akkor Omar Haszan el-Besír, Szudán jelenlegi elnöke lehetővé tette számára, hogy hazatérjen.

 A 2000. decemberi elnökválasztáson harcba szállt Besírrel, de alulmaradt. Az ellenzék színjátéknak minősítette, és bojkottálta a voksolást. Besír részvétnyilvánító üzenetében "hazafias vezetőnek" nevezte Nimerit, és méltatta néhai elődjét a saría bevezetéséért.

 

Forrás: MTI

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez