A csádi-szudáni konfliktus szinte már unalomba fullad

A sajtóközlemény-háború újra kiújult a két ellenséges ország között, az ürügy most Csád légitámadása egy szudáni falu ellen.

A támadás ténye az egyetlen, amiben egyetértenek, minden másban teljes az ellentét. Miközben Szudán állítja, hogy csádi repülők bombázták a nyugat-szudáni Darfúrhoz tartozó Umm Dukhun térségét, Csád azt mondja, ők az “Ellenállás egyesített erőit” célozták és nem a szudáni falu lakosságát. Ember legyen a talpán, aki megmondja, melyik országnak van igaza. Egy biztos: az újabb feszültség következtében a régi, hosszú évek óta tartó ellenségeskedés csak ki fog újulni.

 

A helyzet annyira nyakatekert, hogy a felek már szinte belefáradtak a kibogozásába. Számos, a helyzet rendezésére tett kísérlet eredménye mindig ugyanaz: törékeny és átmeneti béke. A két vezető egymás iránti gyűlölete ugyanis szinte lehetlenné teszi a helyzet végleges rendezését, pedig országuk összefogása jelentős regionális hatalommá tehetné őket.

 

Idriss Déby (Csád) és Omar El Béchir (Szudán) azonban halálos ellenségek, mindkettejüket csak az egymás ellen vívott harc élteti.

 

 

 

 

 

Forrás: grioo.com

Szerkesztette: Kiss Virág – AHU

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez