A nigériai kormány ellenzi, hogy Nigéria szerepel a terrorista országok listáján

A nigériai információs és kommunikációs miniszter, Dora Akunyili „igazságtalannak” tartja, hogy Nigéria rákerült az Amerikai Egyesült Államok azon listájára, melyen feltételezett terrorista országok szerepelnek. A listán szereplő országok állampolgárainak fokozott biztonsági ellenőrzéseken, illetve átvilágításokon kell átesniük, ha az Egyesült Államokba kívánnak repülni.

Nigéria azért került fel a listára, mert karácsonykor egy nigériai fiatalember megkísérelt felrobbantani egy utasszállító gépet.

 

Dora Akunyili az Abujában tartott sajtótájékoztatón igazságtalannak nevezte az USA intézkedéseit Nigériával szemben, mivel a nigériai embereknek nincsenek terrorista szándékaik. Akunyili a sajtótájékoztatón megjegyezte, hogy a nigériai Farouk  Umar Abdulmutallabot – aki el akarta követni a robbantást a repülőgépen –  nem Nigériában képezték ki, és nem tartózkodott az országban, amikor a terrorszervezetek behálózták. A miniszter szerint Abdulmutallab radikális nézete, valamint merényletkísérlete miatt nem lenne szabad terroristaként megítélni a nigériaiakat.    

 

Egy héttel a merényletkísérlet után az Egyesült Királyságban 24 órás rendőri megfigyelést rendeltek a főleg nigériaiak által lakott városrészekhez, és kiemelten ellenőrzik a muzulmán nigériaiakat. A londoni Heathrow és Gatwick reptereken a nigériai állampolgároknak szigorú biztonsági szűréseken kell átesniük attól függetlenül, hogy melyik országba, vagy melyik légitársasággal repülnek.

 

Az amerikai hatóságok által kiadott listán jelenleg tizennégy ország szerepel: Nigéria, Afganisztán, Algéria, Irak, Irán, Pakisztán, Szíria, Jemen, Kuba, Libanon, Líbia, Szomália, Szaúd-Arábia és Szudán. 

 

Forrás: Allafrica

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez