Veszélyben a szudáni békeegyezmény

A Dél-Szudánban dolgozó segélyszervezetek szövetsége sürgős nemzetközi beavatkozásra hívta fel a figyelmet annak érdekében, hogy megvédjék az ország 2005-ben született békeegyezményét, amit egyre nagyobb veszély fenyeget a növekvő erőszak miatt, valamint a jövő évben tartandó szavazások körül is feszült a légkör.

„Szudán válaszút elé ért, és a következő 12 hónap meghatározhatja Afrika legnagyobb országának jövőjét” – olvasható a 10 ügynökség által leadott csütörtöki jelentésben.

A 2005-ös Átfogó Békeegyezmény (CPA) – mely egy 21 évig tartó polgárháborúnak vetett véget észak és dél között – „rendkívül törékeny” – tették hozzá az ügynökségek. „Az országban lévő humanitárius helyzet mára az egyik legrosszabb a világon, ráadásul egyre csak romlik, és látszik az emberek szeméből, hogy hiányolják a háború utáni jelentőségteljes fejlődést.”

Egy sajtóközleményt is kiadtak a jelentéssel együtt, amiben az egyik társszerző, Maya Mailer, az Oxfam politikai tanácsadója arra figyelmeztetett, hogy ha a déli területeken tovább fokozódik az erőszak, akkor ez jelentheti „2010-ben a legnagyobb veszélyt Afrika számára.”

Paul Valentin, a Christian Aid nemzetközi igazgatója rámutatott a nemzetközi közösség folyamatos diplomáciai kötelezettségére, beleértve Szudán szomszéd országait is… Elkerülhető az újabb háború kialakulása, de ez attól függ, hogy a világ fordít-e kellő figyelmet a problémára, és így megmenthetik a békét.

A jelentésből kiderül, hogy tavaly 2500 embert megöltek és több mint 350 ezren váltak otthontalanná Szudán déli területein. „Megfigyelők azt mondják, hogy az etnikai összecsapások természete és intenzitása – különösen a nők, gyermekek és az idősek válogatás nélküli legyilkolásában – mindent felülmúlt, amióta véget ért a konfliktus.

Forrás: Allafrica

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez