A folytonos erőszak miatt 15 ezer kongói kényszerült otthona elhagyására az elmúlt két hónap alatt

A Kongói Demokratikus Köztársaságban zajló katonai hadműveletek és a banditák miatt több mint 15 ezer ember kényszerült elmenekülni otthonából az elmúlt két hónapban Észak-Kivu tartományban.

December óta az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) 15 508 új menekültet regisztrált valamelyik, általa működtetett táborban, ahol a belső menekültek biztonságot és menedéket találhatnak. 

A menekülő családok szerint helyzetük rendkívül nehéz és bizonytalan az Észak-Kivu tartomány nyugati részén található falvakban. A menekülők azt mondják, hogy a katonai hadműveletek és a számtalan fegyveres csoport által gyakorolt folytonos erőszak civilek ezreit kényszerítik új otthon keresésére egy biztonságosabb helyen.

Az UNHCR regisztrálta az újonnan érkező belső menekülteket a tartomány fővárosában, Goma észak-nyugati területein. Ez a legutolsó hullám 116 ezerre növelte a belső menekültek számát a Menekültügyi Ügynökség táboraiban. Az UNHCR jelenleg 47 olyan tábort működtet a régióban, ahol belső menekültek tartózkodnak, akiknek védelmet és segítséget nyújtanak.

Közel 2,1 millió belső menekült él a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén, ahol a helyi lakosság rendszeresen beszámol zaklatásokról, az emberi jogok megsértéséről, nemi erőszakról, házak leégetéséről és a civilek megfélemlítéséről.

Forrás: UNHCR

 

A menekült olyan személy, aki faji, vallási okok, nemzeti hovatartozása, illetve meghatározott társadalmi csoporthoz való tartozása, avagy politikai meggyőződése miatti üldözéstől való megalapozott félelme miatt az állampolgársága szerinti országon kívül tartózkodik, és nem tudja, vagy az üldözéstől való félelmében nem kívánja annak az országnak a védelmét igénybe venni. 

A belső menekült olyan személy, aki valamilyen konfliktus, üldöztetés (a menekültekéhez hasonló okok), vagy természeti katasztrófa, illetve egyéb hasonló rendkívüli körülmény miatt a lakóhelye elhagyására kényszerül. A menekültekkel ellentétben azonban a belső menekültek a saját országukon belül maradnak.

Szerkesztette: Szűcs Anna – AHU

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez