Goodluck Jonathan az új nigériai elnök

Csütörtök reggel Nigéria ügyvezető elnöke letette az elnöki esküt, miután Afrika legnépesebb állama arra a hírre ébredt, hogy vezetőjük, Umaru Yar’Adua hosszú betegség következtében elhunyt. Goodluck Jonhatan a következő választásokig marad elnök, amiket a jövő évre terveznek.

Az 58 éves Yar’Adua elnök szerda este hunyt el szívelégtelenség miatt, amivel november óta küzdött. Az állami temetést szülőhelyén, Katsinában tartják, melyet hétnapos nemzeti gyász követ.

 

Yar’Adua tavaly novemberben Szaúd-Arábiába utazott gyógykezelésre – ezzel hatalmi vákuumot hagyott maga mögött a nyugat-afrikai államban. Az arab országban szív körüli szövetgyulladással kezelték az elnököt, aki februárban tért vissza Nigériába. Ennek ellenére Yar’Adua továbbra is háttérbe húzódott, és Goodluck Jonathan vezette az országot ügyvezető elnökként.

 

Yar’Adua 2007-ben lépett hivatalba egy vitatott választás után. „Urnarablások, a szavazók zaklatása, bántalmazások és megvesztegetések is történtek a szavazások idején” – mondta Eneruvie Enakoko, a Civil Jogok Szervezetének munkatársa.

 

A vádak ellenére az elnök – aki egy szelíd és szerény ember volt, és nem sütkérezett a média fényében, mint az ország korábbi vezetői – megfogadta, hogy harcolni fog a 150 millió főt számláló országának fejlődéséért.

 

„A közös célunk az, hogy gyermekeinknek egy jobb, erősebb, békésebb, biztonságosabb és virágzó Nigériát teremtsünk” – mondta Yar’Adua.

 

Barack Obama amerikai elnök és az ENSZ főtitkára, Ban Ki Mun részvétét fejezte ki Yar’Adua halálával kapcsolatban. „Nem felejtjük el Yar’Aduát, többek között a békéért és stabilitásért tett erőfeszítéseiért a Niger-delta vidéken, valamint a demokratikus kormányzás és a választási reformok iránti elkötelezettségéért – mondta Ban Ki Mun egy közleményben. Obama dicsérte Yar’Aduát „a béke és stabilitás elősegítéséért Afrikában.

 

Yar’Adua egyik legnagyobb sikere a Niger-delta vidék lázadó katonái számára felajánlott amnesztiaprogramja, amellyel békét teremtett az országban az évek óta tartó konfliktus után.

Amíg az elnököt Szaúd-Arábiában kezelték, a felkelők semmisnek nyilvánították a fegyverszünetet, melynek az volt a lényege, hogy véget vessenek az ország olajtermelését megbénító erőszakos cselekedeteknek.

 

Forrás: CNN

Szerkesztette: Kisvárdai Gyula Balázs – AHU

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez