A kongói lázadók halálbüntetést kaptak

11 milíciatagot halálra ítéltek a Kongói Demokratikus Köztársaságban, amiért részt vettek egy támadásban, amiben az ENSZ két munkatársa életét vesztette.

Az áprilisi, Mbandaka városában elkövetett rajtaütés során a helyi milícia megtámadta az ENSZ és a kormány katonáit, illetve bekerítette a repteret. A zűrzavart két etnikai csoport közti harcok követték, akik a halászati jogok miatt kerültek összetűzésbe.

36 embert vádoltak, később négyet közülük felmentettek, a többiek pedig börtönbüntetést kaptak. A védőügyvéd, Steve Omekongo azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy fellebbezni fognak a halálbüntetés ellen.

Az Equateur tartomány székhelyén, Mbandakában kialakult bizonytalan helyzet nincs összefüggésben a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén lévő, számos fegyveres csoport által gyakorolt erőszakhullámmal, amely miatt a világ legnagyobb békefenntartó misszióját hozták létre a térségben.

A mbandakai repülőteret a támadást követő napon a kongói kormánykatonák és az ENSZ-békefenntartók egy közös hadművelet során visszaszerezték a milíciától, miközben egy jogi csoport szerint a kongói katonák civileket is megöltek.

A kongói kormány egyik szóvivője azt mondta a BBC-nek, hogy ez az első alkalom, hogy jelentették az öldöklést Mbandakában, ahol 2009-ben legalább 100 embert gyilkoltak meg a Lobala és a Boba közösségek közti összecsapások során. A harcok miatt 200 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására.

Forrás: BBC

Szerkesztette: Szűcs Anna – AHU

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez