Hajsza a gyilkosok után Egyiptomban

Egyiptom, Kairó – Az egyiptomi hatóságok nagy erőkkel keresik az újévi robbantás elkövetőit. A repülőtereken a legszigorúbb biztonsági előírások léptek érvénybe, annak érdekében, hogy a tettesek ne hagyhassák el az országot. Az eddigi adatok szerint az Al Kaida lehet a felelős a támadásért.

 

Az egyiptomi biztonsági szolgálat szerint külföldi személyek követték el az alexandriai újévi robbantást, amelyben 21 kopt keresztény életét vesztette. A hatóságok most listát készítenek azokról a személyekről, akik olyan országokból érkeztek az elmúlt hetekben, ahol az Al Kaida megvetette a lábát. Az eddigi nyomozások csak megerősítették azt a gyanút, hogy a merényletet a terrorszervezet tagjai követték el.

 Nagy a nyomás az egyiptomi vezetésen, miután a lakosság – muszlimok és keresztények- egyöntetűen a kormányt hibáztatják a merénylet miatt. A feldühödött egyiptomiak véleménye szerint a kabinet nem vette elég komolyan a terroristák fenyegetőzéseit. Pedig intő jel volt, hogy két hónappal korábban egy, az Al Kaidához köthető terrorszervezet megtámadott egy kopt keresztény templomot Bagdadban. Az elkövetők az ottani mészárlás után fenyegették meg az Egyiptomban élő koptokat. Két héttel ezelőtt pedig egy szélsőséges iszlamista csoport honlapján jelent meg egy közlemény, amelynek szerzői arra szólították fel a muszlimokat, hogy támadják meg a kopt keresztények templomait és közösségeit Egyiptomban, Németországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában. A német kormány az alexandriai újévi robbantás előtt pár órával arra figyelmeztette a kopt keresztény közösségeket, hogy terrortámadás fenyegeti őket.

 Egyiptom a muszlim világ egyik vezető állama. A 79 milliós lakosság jó része muszlim vallású, míg 10%-a kopt keresztény. A két vallási közösség között már évek óta nagy a feszültség. Mubarak elnök megpróbálta lecsillapítani a kedélyeket, a két közösség vallási vezetői is türelemre intették a felbőszült embereket. De a támadás után elszabadult indulatokat egyre nehezebb megfékezni Egyiptombnan.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez