Demokráciát ígér a lázongóknak Tunézia elnöke

Tunézia, Tunisz – Demokratizálási folyamat elindítását jelentette be televíziós beszédében Zine el-Abidine Ben Ali tunéziai államfő. Elhangzott, hogy szabad lesz a sajtó, elismerik az összes ellenzéki pártot és bevezetik a gyülekezési szabadságot. Ben Ali azt is bejelentette, hogy 2014-ben már nem indul újra a köztársasági elnöki címért. Az államfői nyilatkozatot alapvetően elégedetten fogadták az országban, de mindenkit meggyőzni majd csak tettekkel lehet.

Az egy hónapja tartó szociális felkelés alatt ez volt a harmadik elnöki beszéd. A tunéziai arab dialektusban elmondott elnöki szózat több meglepetéssel is szolgált Tunéziában. Bár hivatalosan léteznek olyan szabadságjogok, mint a szabad információhoz jutás joga, a gyülekezési és egyesülési jog, ezeket mégis csak korlátozásokkal gyakorolhatták a tunéziaiak. Ben Ali államfő most éppen ezeknek a korlátozásoknak az eltörlését jelentette be. Közölte azt is, hogy 2014-ben már nem jelölteti magát köztársasági elnöknek, felhagy azzal a tervvel, hogy élethosszig tartóan legyen az ország államfője.

Az államfő beszéde után az állami televízió műsorában olyasmi következett, ami Tunéziában még soha. Élőben szólalhattak meg az ellenzéki pártok, az emberi jogi szervezetek képviselői.

A beszédet alapvetően kedvezően fogadták Tunéziában, de egyes ellenzéki vezetők szerint a négy hetes, 66 halálos áldozatot követő zavargások közepette Ben Ali-nak azonnali választásokat kellett volna kiírnia, majd távozni kellett volna a hatalomból.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez