A pártállam vége az állampárt vége Tunéziában?

Tunézia, Tunisz – Feloszlatta magát a tunéziai állampárt központi és politikai bizottsága. Az RCD székházát csütörtökön megostromolták a tüntetők. A párt főtitkára szerint az RCD-nek közvetlenül nincs köze a korrumpálódott politikusokhoz, annak ellenére, hogy azok tagjai voltak a pártnak. Egyben arra szólította fel a 2,2 millió párttagot, hogy vegyenek részt a tunéziaiak közötti béketeremtésben, és az új demokratikus rendszer kiépítésében.
Az állampárt székhelye Tunisz központjában az V. Mohamed sugárúton van. 17 emelet magas, csupa üveg és márvány. A homlokzatot egy hete még Ben Ali óriásposztere uralta. Január 15-én szedték le. A párt elődszervezetét még 1934-ben Habib Bouguiba, a későbbi független Tunézia első elnöke alapította. A pártfőtitkár azt magyarázza az olasz bőrkanapékkal, márkás szőnyegekkel felszerelt irodájában, hogy a szervezetnek jelenleg 2,2 millió tagja van. A függetlenség óta a hatalom eszköze volt, hogy a társadalmi változásokat véghez vigye. Ez a párt modernizálta Tunéziát, sorolja Mohamed Ghariani. A pártot ért vádakkal szemben védekezik. Sok üzletember támogatta a pártot meggyőződésből, és mert ebben látták a stabilitás biztosítékát. Persze a párt részesült az állami vagyonból, mondja, de hozzá is fűzi, hogy ez így is van rendjén, hiszen az állami támogatást az alapján kaptak a szervezetek, hogy mekkora képviseletük volt a parlamentben. A főtitkár szerint Ben Ali nem birtokolta a pártot, feleségének még annyi köze sem volt hozzá. Ráadásul az utóbbi hónapokban úgy tűnt, mintha Ben Ali a saját családjának foglya lett volna. Lehet, hogy volt korrupció, egyedi esetekben zárja mondanivalóját Mohamed Ghariani pártfőtitkár.

Az épületet tegnap ostrom alá vették a tüntetők. A homlokzatról a feliratot leverték. A korábban párttag miniszterek kiléptek a pártból, akárcsak az ideiglenes köztársasági elnök és az átmeneti kormány elnöke. A központi bizottság és a politbüró is feloszlatta magát. Vélhetően a tagság nagy része sem marad már túl sokáig. Ahogy 20 éve itt Közép-Európában, most Tunéziában is véget ért a pártállam, és a végét járja az állampárt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez