Az országot mocskolja, aki a mocsokról ír Szudánban?

Szudán, Kartúm – Egy ellenzéki aktivista nőt erőszakoltak meg a biztonsági erők Szudánban – erről tudósítottak azok az újságírók, akik letartóztatásban várják a bíróság döntését. Az ENSZ is kiállt mellettük, arra hivatkozva, hogy az újságíróknak joguk van a beszámolni az esetről.

 Hat újságíró foglalkozott a témával az utóbbi hetekben. Egyiküket múlt héten ítélte börtönre a kartúmi bíróság. Egy másik nőt pedig még júniusba börtönöztek be. Mindketten leírták, hogy egy ellenzéki aktivista nő azt állította, hogy letartóztatása után három biztonsági tiszt megerőszakolta. A bíróság szerint a cikkek írói megszegték Szudán etikai kódexét. Bár óvadék fejében már mindkettejüket szabadon engedték, további négy újságíró vár még ítéletre.

Az ENSZ kiállt az újságírók mellett. Szerintük ugyanis joguk van ahhoz, hogy beszámoljanak a nemi erőszakról vagy bármilyen szexuális bűncselekményről még akkor is, ha az ilyen esetek korábban nem szivároghattak ki.

A nemzetközi média azzal vádolja a szudáni hatóságokat, hogy miközben újságírókat hurcol meg, korlátozza a sajtószabadságot és az emberi jogok érvényesítését.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez