Összecsapások Bamakóban, miközben a franciák elfoglalták Tessalitot Északon

Mali, Bamako – Fegyveres összecsapások voltak Mali fővárosában a kormányerők és lázadó katonák között. A fővárosban pánik tört ki. Sokan elmenekültek, mások az bezárkóztak az otthonukba. A harcokban legalább egy ember meghalt.

 

A mali kormányerők páncélozott járművekkel zárták körbe a Dijkoroni-Para katonai bázist, ahol egy elit ejtőernyős egység állomásozik. A bázis a Niger-folyó mentén található. A lövöldözés néhány óráig tartott. A „vörös sipkás” ejtőernyősök Amadou Toumani Toure volt mali elnök támogatói, akik korábban az államfő védelmét is ellátták. A korábbi elnök ellen egy éve puccsot hajtottak végre. A katonái viszont nem hajlandóak engedelmeskedni a jelenlegi vezetésnek. Korábban úgy volt, hogy az alakulat katonáit „szétszórják” a mali hadseregben, később az a hír jelent meg, hogy mindannyian önkéntesnek jelentkeztek, hogy rész vállalhassanak az iszlamisták elleni harcokban, Északon.

Közben a francia különleges ejtőernyős alakulatok elfoglalták Tessalitot és a közelben lévő repülőteret. A város az algériai határtól 50 km-re található. A várost harc nélkül vették be.  

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez