Tunézia a török úton?

Tunézia, New York – Nem akarunk iszlám államot, pluralizmust, demokráciát és iszlám hitet akarunk! – jelentette ki Rasid al Ganussi Isztanbulban egy konferencián. A hetvenéves ősz szakállú mester mértéktartó magatartást ígér arra az esetre, ha pártja, az Ennehda megnyeri a választásokat Tunéziában. A politikus a New York Times- nak nyilatkozott a vasárnapi választás előtt. Lengyel Miklós írása.

 

Biztos a győzelemben, de nem akar egyedül kormányozni Rasid al Ganussi. Véleménye szerint koalícióra van szükség egy átmeneti periódusban, amely akár öt évig is eltarthat. A politikus a New York Times tudósítójának elmondta, hogy a koalícióban mindenképp szerepet kell kapniuk a világi pártoknak is. Ő maga nem indul a választásokon. De nem akarja-e a háttérből mozgatni a szálakat?  A laikus pártok vezetői éppen ettől tartanak! Nem leszünk toleránsak az intolerancia képviselőivel szemben!- hangsúlyozta nemrégiben az egyik világi párt vezetője, N.Sebbi.

A fő kérdés az, hogy mi lesz a sarijával, amely hagyományos jogfelfogásával szemben áll a globalizált világgal? Ez Tunézia számára azért létkérdés, mert fő bevételi forrása a turizmus. Mi lesz a félmeztelenül fürdő skandináv hölgyekkel a turistaparadicsomokban? Engem nem zavarnak- mondta mosolyogva Ganussi. Ám kérdés, hogy hívei is ilyen toleránsak -e? Rossz előjel, hogy néhány napja egy helyi televízió bemutatta a Persepolis című filmet. Ezt a hívők egy része vallásgyalázónak találta. Dühös szakállas tömeg ostromolta a tévé székházát. Az elnök házát felgyújtották. Az Iszlám Újjászületés pártja ezt követően önmérsékletre szólította fel híveit. De ellenfelei szerint ez csak képmutatás, a választások után egészen másként cselekszik majd a befolyásos mozgalom.

Rasid al Gannusi mindenesetre mást ígér. Hároméves börtön és huszonkét év száműzetés után csak januárban tért haza. Azóta a török útról prédikál. Lehet, hogy komolyan gondolja, hiszen annak idején Nasszer híveként kezdte! Most Erdoganban találta meg hősét. Törökország gazdasági sikerei számára példaértékűek. Szerinte a kapitalizmus válságban van mindenütt a világon, ezért a megújuló államok megújuló gazdaságaié a jövő. De hetvenévesen Ganussi már realista: a nagy változásokat fekete hajú fiatalok hajtják végre, nem az ősz hajú öregek – mondja mosolyogva a veterán forradalmár. Akiről sokan azt feltételezik,hogy nagy bábjátékosként a háttérből irányíthatja hazáját a választások után, talán éppen a török útra …

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez