Megmentő kerestetik Egyiptomban

Egyiptom, Kairó – Az Egyiptomot irányító Legfelsőbb Katonai Tanács némi engedékenységet mutatott az utóbbi napok utcai és politikai zavargásainak, zavarainak csillapítása érdekében. A katonák nemzeti megmentési kormányt hoznának létre, de még nem derült ki, hogy ki lesz a vezetője. Abba is belementek, hogy jövő év június végéig megtartják az elnökválasztást. A Tahrir tér tüntetőinek ez kevés.

 

 Élő televíziós adásban szólt a néphez Husszein Tantavi tábornok, aki Hoszni Mubarak távozása után vette át az ország irányítását. Egyiptomban ötödik napja tartanak a katonai vezetés elleni tüntetések. A hivatalos adatok szerint 37 ember halt meg a rendőrök és a demonstrálók közötti összecsapásokban. A sebesültek száma megközelíti a kétezret.

Tanatvi tábornok beszédében elmondta, hogy a katonai vezetés elfogadta Sharaf és kormánya lemondását. A testület ügyvezető kabinetként folytatja a munkát az új nemzeti megmentési kormány megalakulásig. Azt viszont még nem tudni, hogy az új kabinetben kik fognak helyet kapni. Egyes hírek szerint a katonák tárgyaltak a NAÜ egykori vezetőjével, Mohamed el-Baradei-jel, ő azonban feltételeket szabott, és úgy tűnik, hogy ebben a szakaszban legfeljebb közvetítői szerepet hajlandó vállalni. Tantavi tábornok azt bizonygatta, hogy a katonai vezetésnek nem áll szándékában magához ragadni a hatalmat. A november 28-ára kitűzött parlamenti választásokat pedig mindenféleképpen meg fogják tartani. Az elnökválasztást pedig a tervezettnél korábban, jövő év júniusáig megrendezik.

 A Tahrir téren tüntető tömeg a megnyugtatónak szánt beszédet követőenn továbbra is a katonai vezetés távozását követeli. A demonstrálók szerint Tanatvi tábornok Hoszni Mubarak „copy paste-je”, egyszerű másolata, aki csak abban különbözik a lemondott elnöktől, hogy egyenruhát visel. A beszéd után a rendőrök és a demonstrálók hullámzó intenzitású ütközete folytatódott. A rendőrök késő este könnygázgránátokat vetettek be a tüntetők ellen és többször is megrohamozták a tömeget. A tüntetők kövekkel és Molotov koktélokkal válaszoltak. Pontos hírek nem érkeztek arról, hogy hányan sérültek meg az összecsapásokban, a tüntetők egy része sorfalat állt, hogy a saját testével védje a sérülteket elszállító mentőkocsikat.. A tiltakozó megmozdulások Alexandriában, Szuezben, Port Saidban, Assiutban, Aswanban, Sharm el-Sheikhben és Qenában is folytatódtak. A Tahrir téren dolgozó önkéntes orvosok elmondták, hogy a biztonsági erők újfajta könnygázgránátot vetnek be a tüntetők ellen, a szer megbéníthatja a központi idegrendszert. És az első éles lövések is eldördültek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez