A nigeri elnök Maliban: végzünk a dzsihád harcosokkal!

Niger, Mali –  Niger hajlandó még több katonát küldeni Maliba!- közölte a sajtóval Mahamadou Issoufou elnök Gao városában. Ő az első afrikai államfő, aki Mali északi részére látogatott. Gaoban még nem is olyan régen az iszlamista milíciák uralkodtak, a futballstadionban kezeket és lábakat amputálták a saria ősi törvénye szerint.

Ma Mali hadserege nigeri és francia csapatokkal együtt tartja fenn a rendet Gaoban.   Mindez amiatt történt, hogy Líbiában nemzetközi összefogással megnyerték a háborút, de nem tudták megteremteni a békét!- véli Niger elnöke. Szerinte Líbiából jöttek a dzsihád harcosok és főként ott szereztek fegyvereket. A tuaregek egy része Kadhafi szövetségese volt a líbiai polgárháborúban.
   Niger jelenleg 671 katonát állomásoztat Mali területén, de kész arra, hogy újabb 500-at küldjön. Erre az ENSZ misszió keretében kerülhet sor. Az ENSZ haderő júliustól veszi át a francia csapatok helyét Maliban.1000 francia katona tartósan Maliban marad és rájuk szükség is lesz, mert az ENSZ csapatok önmagukban nem lesznek elég erősek az iszlamista milíciák elleni háborúban – mondta Gao városában Niger elnöke, aki újabb katonákat ígért a dzsihád harcosok ellen Maliban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez