Ötvenmillió dollárral támogatja az Ebola elleni harcot a Gates Alapítvány

Fennállásának eddigi legnagyobb összegű, humanitárius célokat szolgáló felajánlásával, 50 millió dollárral (12,2 milliárd forint) támogatja a nyugat-afrikai Ebola-járvány elleni harcot a Bill & Melinda Gates Alapítvány.

 “Az elmúlt 7-10 napban egyértelművé vált számunkra, hogy a járvány terjedésének üteme és mértéke rohamosan növekszik” – mondta Chris Elias, a világ legnagyobb jótékonysági alapítványának illetékes munkatársa. A Seattle-ben működő szervezet szerint az adomány az ENSZ-hez, az Egészségügyi Világszervezethez (WHO), az amerikai járványügyi központhoz (CDC) és a vírus terjedése ellen harcoló egyéb nemzetközi szervezetekhez kerül.

A felajánlást a szükséges felszerelések és ellátmányok beszerzésére, vakcinák, terápiák és jobb diagnosztikai eszközök kifejlesztésére, valamint a járvány által sújtott országok egészségügyi rendszereinek megerősítésére fordítják. Az alapítvány célja, hogy segítséget nyújtson a járvány megfékezésében és felgyorsítsa a kezelési, illetve megelőzési módszerek kidolgozását.

Elias szerint az alapítvány munkatársai megbeszéléseket folytattak a szervezet világszerte működő partnereivel az adomány leghasznosabb felhasználásáról, de egyelőre nem tudni pontosan, hogy az összeg mekkora részét fordítják sürgősségi válaszintézkedésekre, illetve mennyi pénz megy a kutatásokra, fejlesztésekre.

Az alapítványt részben az ENSZ-főtitkár múlt pénteki felkérése befolyásolta: Ban Ki Mun arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy nagyvonalú felajánlásokkal – 600 millió dollárral – támogassa az Ebola-járvány elleni harcot. A főtitkár szerint a következő hetek erőfeszítései kulcsfontosságúak lesznek a Guineában, Libériában, Sierra Leonéban és Nigériában eddig több mint kétezer áldozatot követelő vírus megfékezésében.

A szerdán bejelentett adomány részét képezi az a 10 millió dolláros támogatás, amelyet az alapítvány már korábban felajánlott sürgősségi intézkedésekre, kezelésekre és kutatásokra. A pénz egyik fele az Egészségügyi Világszervezethez, a másik az ENSZ Gyermekalapjához (UNICEF) került a Libériában, Sierra Leonéban és Guineában folyó intézkedések támogatására.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez