Közel öt millióan éheznek Maliban

Elkeserítő a helyzet a nyugat-afrikai országban, ahol különböző természeti csapások és a több éve tartó politikai, illetve biztonsági krízis miatt nincs elegendő élelmiszer.

Az ENSZ és az Unicef adatai szerint körülbelül 4,75 millió ember szenved élelmiszerhiányban és súlyos alultápláltságban Maliban. Közülük legalább egy millióan gyerekek, akik a legnagyobb veszélynek vannak kitéve. Az ENSZ jelezte, hogy 481 millió dollárra lenne szükség ahhoz, hogy megelőzzék a katasztrófát Maliban. Ennek az összegnek viszont kevesebb, mint a felét sikerült csak összegyűjteni. Az ENSZ ezért felszólította a tagországokat, hogy mielőbb járuljanak hozzá humanitárius projektek elindításához, mert különben több millió ember élete kerülhet veszélybe.

Maliban az idén a száraz évszak az általgnál is szárazabbra sikeredett – gyakorlatilag egyáltaláb nem esett. Emellett sáskajárás is pusztított az országban. A rovarok felfalták és elpusztították az egész idei termést. A központi kormányzat tehetetlensége miatt a gazdáknak esélyük sem volt a védekezésre. Az élelmiszerhiány kialakulásához az évek óta tartó politikai krízis is nagyban hozzájárult. A rossz biztonsági helyzet miatt pedig a külföldi segélyek szétosztása és eljutatása is komoly problémát jelent.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez