Ebola miatt nem ünneplik a karácsonyt és az újévet Sierra Leone-ben

Az eddigi legsúlyosabb ebolajárvány miatt Sierra Leone idén betiltotta a karácsonynak és az újévnek az afrikai országban szokásos zajos utcabálokkal és tömegrendezvényekkel történő megünneplését – számolt be pénteken Palo Conteh, a Sierra Leone-i járványügyi központ (NERC) vezetője.

 A tisztségviselő azt mondta, a hadsereg járőrözik majd az utcákon, hogy elejét vehessék az ünneplésnek. “Garantálni fogjuk, hogy idén mindenki otthon marad, és az ebola jelentette veszélyről elmélkedik majd” – tette hozzá Conteh. A gyülekezésmentes időszak pontos dátumáról és az esetleges kivételekről nem közöltek információkat a hatóságok.

A hivatalos adatok szerint Sierra Leone lakosságának 60 százaléka muzulmán és 25-30 százaléka keresztény vallású. A karácsonyi ünnepeket és az újévet azonban felekezettől függetlenül minden évben népes felvonulások és utcai rendezvények kísérik.

A nyugat-afrikai országban július 31-én szükségállapotot vezettek be a tomboló ebolajárvány miatt, és emiatt hónapok óta zárva tartanak az 1,2 millió lakosú főváros, Freetown szórakozóhelyei is. Emellett Sierra Leone 14 tartományának több mint felében korlátozzák a közlekedést.

A muzulmánok ugyancsak visszafogottan tudták megünnepelni október elején az íd al-adha vallási ünnepet a vérzéses láz okozta veszélyekre hivatkozva.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai szerint már több mint 6500-an estek áldozatul a halálos fertőzésnek, közülük legtöbben a három legsúlyosabban érintett nyugat-afrikai országban: Sierra Leonéban, Libériában és Guineában.

A szervezet néhány nappal korábban azt állapította meg, hogy már nem Libériában, hanem Sierra Leonéban fertőződtek meg a legtöbben, ami azt jelzi, hogy az utóbbi országban továbbra sem tudtak úrrá lenni a több mint fél éve tomboló járványon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez