10 éves megerőszakolt lánynak meg kell szülnie az ikreit Szenegálban

Az egykori francia gyarmaton még mindig a nagy Napóleon törvénye van érvényben: abortuszra csakis akkor kerülhet sor, ha az anya élete veszélyben forog! Mivel a 10 éves megerőszakolt lány esetében életveszély nem állt fenn, meg kell szülnie ikreit!

Egy szomszéd erőszakolta meg a 10 éves kislányt Szenegál déli részén. Női jogvédő szervezetek felkarolták a koldusszegény lány ügyét, de veszítettek! A bíróság ragaszkodott a törvényhez. Ez kimondja, hogy csakis akkor lehet a terhességet megszakítani, ha három orvos pecsétes papírral igazolja: az anya élete veszélyben forog! Egy ilyen orvosi bizonyítvány ára 10 ezer CFA vagyis mintegy 20 dollár! Ez nagyon sok pénz egy szegény családnak, amely általában csak végveszélyben fordul orvoshoz. A lány is későn tette meg ezt. Ráadásul az orvosok nem igazoltak életveszélyt. Ők ugyanis félnek: ha rájuk bizonyítják, hogy megszegték az abortusz tilalmat, akkor örökre búcsút mondhatnak orvosi hivatásuknak és még börtönbe is kerülhetnek! Többszáz orvos és bába ellen folyik eljárás Szenegálban illegális abortusz miatt.

Elvben 10 fegyház fenyegeti azt, aki abortuszt hajt végre Szenegálban. Mindezt még Napóleon császár határozta el így több mint kétszáz évvel ezelőtt Franciaországban. Minthogy Szenegál francia gyarmat volt, itt automatikusan a francia törvényeket alkalmazták. Bár több mint ötven éve kikiáltották Szenegál függetlenségét, ezt a törvényt nem változtatták meg! Hiába küzdöttek érte a helyi női szervezetek és a jogvédők: maradt a teljes abortusz tilalom! Miért? Mert az igen befolyásos katolikus egyház és az iszlám imámok támogatták ezt!
Így a tízéves megerőszakolt lánynak meg kell szülnie ikreit. A jogvédő szervezetek most azért küzdenek, hogy az állam legalább biztosítson ingyenes kórházi ellátást a fiatal anyának, ha már az abortuszt megtiltotta Szenegálban egy több mint kétszáz éves törvény alapján.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez