A török hatóságok elfogták a brit tinilányok összekötőjét

Újabb érdekes fordulatot vett a február végén Szíriába utazott három brit tinédzserlány története: a török hatóságok elfogták azt a szíriai állampolgárságú férfit, aki segített nekik átjutni a határon.

A török média szerint a három brit iskoláslánynak, akik február végén csatlakoztak az Iszlám Állam terrorszervezethez, egy szíriai állampolgárságú férfi segített bejutni Szíriába. Az illető közvetítőként dolgozik a dzsihadistáknál. Sőt: a férfi nemcsak az ISIS-hez csatlakozó férfiaknak és nőknek szokott segíteni, hanem ő felelt azért is, hogy a terrorszervezet megkapja a pénzt a “támogatóitól”.

A múlt héten tartóztatták le a török hatóságok. A török Miliyet weboldal szerint a férfi végzettsége szerint fogorvos, és magát „Doktor Mehmed Resídnek” nevezi. A lap azonban úgy tudja, hogy a saját vallomása szerint a kanadai hírszerzés ügynöke is. Amikor elfogták a török hatóságok,  azt mondta, hogy “ő hivatalosan az Egyesült Államok vezette ISIS ellenes koalíció tagja, s Kanadának dolgozik”. Ottawa elutasította ezt, és tagadja, hogy az illető valaha is a kanadai titkosszolgálatnak dolgozott volna.

A férfi bevallotta, hogy ő segített a három brit állampolgárságú lánynak, a 15 éves Shamima Begumnak és Amira Abasenak, valamint a 16 éves Kadiza Sultanának, akik február közepén hagyták el Londont és utaztak ki Szíriába. A Scotland Yard szerint azért tették ezt, hogy csatlakozzanak az ISIS-hez. Az utolsó felvétel a török-szíriai határtól nem messze fekvő Urfában készült róluk, amikor a buszpályaudvaron arra vártak, hogy az összekötőjük átcsempéssze őket Szíriába.

További érdekes történeteket is közölt a török újság. Mehmed elmondta, hogy a külföldi támogatók miképpen finanszírozzák az ISIS-t. Ő például a Western Unionból vette ki a pénzt, és továbbította azt szíriai ékszerészeknek, akik Törökország déli részén dolgoznak. Az ékszerészek felvették a kapcsolatot a szíriai ismerőseikkel, és azok hálózatán keresztül kijuttatták a pénzt Mehmed bátyjának, aki Rakkában él. Ő pedig a kivett összeget odaadta a dzsihadista szervezet vezetőinek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez