Szaúd-Arábia tagadja a főmufti “kannibál-fatváját”

Bejárta és alaposan felbolygatta a közel-keleti médiát és internetet az a hír, hogy a szaúdi főmufti egy olyan fatvát bocsátott ki, miszerint a “férj, ha éhezik, megeheti a feleségét”. Rijád cáfolta és “lejárató kampánynak” minősítette a hírt, de ugyanakkor kétségtelen, hogy a főmuftinak az elmúlt években volt már pár durva kijelentése és vallási rendelete.

Először a pro-iráni, síita médiában (libanoni és iraki) bukkant fel a hír, de később a londoni székhelyű al-Quds al-Arabi, majd pedig az olyan ismertebb hírcsatornák is átvették, mint az izraeli ypost vagy az International Business Times. A cikkek nem kevesebbet állítottak, mint  hogy a Szaúd-Arábia királya által kinevezett Abd Al-Aziz bin Abdullah Abd al-Latif as-Sejk főmufti vallási beszédében felhatalmazást adott a muszlim férfiaknak arra, hogy nagy éhség idején “megehetik a feleségüket”. A “kannibál-fatvát” még megtoldotta azzal, hogy először csak az “egyik testrészét eheti meg” a férj a nőnek, de ha továbbra is veszélyben van, akkor akár az egész asszonyt. Ezután már csak hab a tortán, hogy a főmufti a nőknek azt mondta: “egy muszlim nőnek, aki szereti a férjét, kötelessége magát így feláldozni, mivel így már fizikailag is eggyé válik a két test…”

A hír rekordsebességgel terjedt az interneten, az arab fórumok, közösségi oldalak szó szerint felrobbantak. A legtöbben csalást és “síita propagandát” kiáltottak, szerintük “nincs konkrét bizonyíték erre a fatvára”. Ugyanakkor az ellenoldal rámutatott arra, hogy “nem ez lenne az első ilyen őrült kijelentése az öreg sejknek”: 2012-ben kiadott egy fatvát arról, hogy le kell rombolni minden keresztény templomot a Közel-Keleten; 2013-ban a nemek keveredését ítélte el; 2014-ben pedig a Twittert a Sátánnal azonosította. Tehát Abdul Aziz bin Abdallah al-Sejk nem egyszer okozott óriási médiacirkuszt a fatváival a Közel-Keleten, de azért talán egy ilyen kannibálosat még ő sem mondana.

A szaúdi vallási bizottság is csak tegnap tett közzé egy nyilatkozatot a sejk nevében. Abban “tagadja egy ilyen fatva megszületését” és “elítéli a muszlimokat lejárató kampányt”. Hangsúlyozta, hogy az iszlámban ilyen nem lehetséges, mert a vallás a nők és a férfiak közötti bizalomra, szeretetre és megbecsülésre épít. A bejrúti szaúdi nagykövet pedig élesen kritizálta Libanon televízióját és sajtóját, amiért az “be akarta  feketíteni Szaúd-Arábiát”.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 8 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez