Megkóstolnád? – Zöld teás curry

Japánban a zöld tea is a hagyományok közé tartozik. A tradicionális teaszertartáson és a teaművészeten túl a zöld tea íze már az ételekbe is belekerül.

Nemrég írtunk arról, hogy a szakura, vagyis cseresznyevirág ízesítésű dolgok mennyire népszerűek Japánban. Most lerántjuk a leplet arról, hogy a zöld teával is hasonló a helyzet, ugyanis a zöld teás csokoládé, a zöld teás fagylalt, zöld teás kávé sem meglepő a szigetországban. Persze ez még csak a kezdet. Legutóbb zöld teás curry-t dobtak piacra.

MatchaSuperior_A01

De mi is a japán curry?

A curry (japánul: Kare) az egyik legnépszerűbb étel az országban. Három formája fordul elő: a currys rizs, a curry udon (currys főtt tészta), és a currys kenyér (curryvel töltött kenyértészta). Az említettek közül a leggyakoribb az első. A curry eredetileg egy indiai fűszernövény, amit Indiában előszeretettel használnak ételek fűszerezéséhez. Európával ellentétben ez nem csak a fűszerek ételbe szórását jelenti, hanem fűszeres szósz készítését is. Ez aztán számos ételhez fogyasztható. Japánban a legtöbbször fűszeres, csípős curryszószt fogyasztanak főtt zöldségekkel és hússal.

Japanese-Curry


Magának a japán currynek is rengeteg ízű változata van, amit egyszerűen nem képesek megunni a japánok. Pontosan úgy, ahogy a zöld teát sem, éppen ezért készült el legutóbb a zöld teás curry. El tudja képzelni?

p1140710_r

p1140718_r

A matcha (zöld tea) curry instant kiszerelésben kapható. A dobozban egy tasak található, ezt kell vízben megfőznünk, és a tartalma azonnal mehet a rizsre. Kész is. Japánban egyébként minden ilyen egyszerű, náluk az instant valóban azt jelenti, hogy fogd meg, vedd ki, egyél. A curryben egyébként anko, azaz vörösbab-paszta is található, ami gyakori eleme az édességeknek. A matcha curry azonban mégsem teljesen édesség, hiszen a curry fűszer gyakorlatilag lehetetlenné teszi ezt. Mégis egyfajta zöld teás aromát kapunk. Hogy valójában milyen íze lehet, azt önökre bízzuk, azonban, ha hagyományos japán curryt szeretnének enni, annak az elkészítését a Komachi bisztró mutatja be,  ahol stábunk már forgatott is.

Végezetül pedig íme néhány egyéb matcha termék.

IMG_1157 japan-matcha-green-tea-kitkat-1024x784 matcha-roll-cake matcha-tiramisu-main

(Fotó:RocketNews24, Wikipedia)

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez