Az Égő Ember fesztiválja- egy módfelett furcsa kiállítás képei

Évente egyszer, egy héten keresztül a világ talán legszürreálisabb és legfurcsább fesztiválját, a Burning Man-t rendezik meg a nevadai Black Rock sivatagban. Az utolsó napokban pedig elégetik a névadó óriásfigurát.

US-BURNING MAN-STORM

Az eseményt először 1986-ban tartották meg, akkor még San Francisco partjainál, azonban hamar áttelepültek a nevadai sivatagba, egy kiszáradt tó helyére. A Burning Man minden év augusztus utolsó hétfőjén indul és szeptember első hétfőjén ér véget.

US-BURNING MAN-TREE

A fesztivál úgy hirdeti magát, mint egyfajta kísérlet a közösségekről, a művészetről, radikális önkifejezésről és radikális önállóságról. Nagyjából 50-60 ezer ember látogat el a kietlen sivatagba, hogy mindent hátrahagyva egy teljesen másik dimenzióba kerüljön hét napra.

US-BURNING MAN-DANCE

A szervezők hangsúlyozzák a részvétel, a szerepvállalás fontosságát a szemlélődésen túl. Mindenkit szeretettel várnak, csak annyi a kitétel, hogy a vendég képes legyen ellátni saját magát, betartani az előírt szabályokat és rendelkezzen jeggyel a fesztivál területére. Nagyon fontos továbbá az ajándékozás, mindenkit arra buzdítanak, hogy lepjék meg embertársaikat különböző ajándékokkal és mellőzzék a pénz használatát.

US-BURNING MAN-PARADE

Mindemellett szinte szimbólumai a fesztiválnak a furcsábbnál furcsább járgányok. A lényeg, hogy a résztvevők úgynevezett mutáns járműveket hozzanak létre és mutassanak be. Azonban ha túlságosan hasonlít egy egyszerű autóra, akkor nem valószínű, hogy az erre kijelölt szervezet áldását adja a járgány behozatalára a fesztivál területére. Külön géposztályt hoztak létre, Mutáns Járművek Részlege néven.

CORRECTION-US-BURNING MAN-BIKE

A fesztiválozók elsősorban biciklivel közlekednek a tűzforró sivatagban, ahol rengeteg színpad és furcsa elfoglaltság  várja őket. Az első jegyek még nagyon drágák és csak az igazán fanatikusoknak vannak fenntartva, így 800 dollárt is otthagyhatunk, de az utolsó pillanatban – ha marad – már feleennyiért is hozzájuthatunk. Persze ehhez hozzájön egy repülőjegy innen Nevadába. Az élmény azonban kárpótol mindenért.

US-BURNING MAN-BIRDS

Alább pedig a tavalyi eseményről készült videókat láthatják:

Fotók: Europress AFP Images

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez