A túlvilágról is Putyint bírálja Nyemcov

Amikor február végén megölték az ellenzéki politikust, Borisz Nyemcovot, az egyik lehetséges indítékként utolsó jelentését emlegették. A kelet-ukrajnai háborúban játszott orosz szerepről gyűjtött adatokat, hogy feltárja az igazságot. Helyette kollégái fejezték be a munkát. A jelentés mától bárki számára szabadon elérhető az interneten.

„Kitaláltam, mit csináljunk. Jelentést kell írni „Putyin. Háború” címmel, hatalmas példányszámmal megjelentetni és osztogatni az utcán. Elmondjuk, hogyan kezdte Putyin ezt a háborút. Csak így győzhetjük le a propagandát”

–  ezekkel a szavakkal vágott bele a kutatásba Borisz Nyemcov. A most megjelent (egyelőre igen nehezen érhető el a http://www.putin-itogi.ru/putin-voina oldalon) több mint hatvanoldalas beszámolót az RTR-PARNASZ párt tanácsának tagja, Ilja Jasin és megbízott vezetője, Olga Sorina öntötte végleges formába a politikus február 27-i halála után.

Nyemcov az év elején kezdte a forrásgyűjtést. Sokat beszélgetett olyan emberekkel, akiktől információkat szerezhetett – olvasható az előszóban. A 11 fejezet egyebek között a háború és Putyin, illetve a propaganda viszonyával, a Krím elfoglalásával, az orosz katonák részvételével, a maláj gép lelövésével és az anyagi veszteségekkel (körülbelül 53 milliárd rubel) foglalkozik.

Az összefoglaló szerzői hosszasan foglalkoznak azzal a moszkvai állítással, hogy nincsenek orosz katonák Kelet-Ukrajnában és egyáltalán Oroszországnak semmi köze az egész háborúhoz. Nyemcovot viszont megkeresték a Kelet-Ukrajnában elesett orosz katonák hozzátartozói. Tőle reméltek segítséget, hiszen a Kreml mindent tagadott. A politikus legszerényebb számításai szerint legalább 240 orosz katona vesztette életét a harcokban.

Annak ellenére, hogy egyes újságírók elkezdték kiszivárogtatni az információkat, a teljes igazság  homályban maradt. Nyemcov forrásai szerint azért, mert a rokonok 3 millió rubelt (körülbelül 16.000.000 millió forint) kaptak a hallgatásért.

Hogy milyen szerepet kap majd a ma nyilvánosságra hozott posztumusz beszámoló, egyelőre csak találgatja az orosz és a nemzetközi sajtó. Mindenesetre a szerzők adományokat kérnek a netes olvasóktól, hogy nagy példányszámban kinyomtathassák és terjeszthessék a jelentést.

Kép: Rohamrendőrök gyűrűjében Borisz Nyemcov Moszkvában, 2011.12.06. (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez