Van, ahol öt évet szánnak egy 15 kilométeres metrószakaszra, ami el is készül

Hamarosan kiírják a pályázatot, a 2020-as világkiállításra kell elkészülnie 15 kilométernyi új vonalnak.

Óriási érdeklődés mellett zajlott a dubaji közlekedési hatóság, a Dubai Road and Transport Authority (RTA) főigazgatójának szakmai tájékoztatója. Több tucatnyi ország vagy száz cégének képviselői jegyzetelték lázasan, milyen feltételekre számíthatnak a hamarosan közzétételre kerülő pályázatokban. Ezek a közül a legfontosabb a dubaji metróhálózat bővítése lesz.

Dubai_metro

 

Annyi már tudható, hogy 15 kilométernyi új pályaszakaszra lesz szükség, és 11 kilométer ebből emelt, felszíni pálya, négy kilométer pedig földalatti szakasz lesz. Mattar Al Tayer, az RTA főigazgatója elmondta, hogy az év második felében teszik közzé a részletes és hivatalos pályázati kiírást, és a jövő év január végén hirdetnek eredményt. Az új vonalnak 2020-ra tökéletesen késznek kell lennie, hiszen akkor lesz a dubaji világkiállítás. Mellesleg ezen esemény kapcsán még 35 kisebb közlekedési projektre is pályázatokat írnak ki, ezért volt ekkora a szakmai érdeklődés a tájékoztatón. Dubajban rohamtempóban fejlődik a tömegközlekedés, nem rég adták át a világ egyik legkényelmesebb villamos vonalát.

Az eredetileg kőolajtermelésből meggazdagodott emirátus már régóta tudatosan diverzifikálja gazdaságát. Épül például az új egészségcentrum, egy komplett városnegyed, ahol a világ módos polgárai átlagon felüli orvosi kezelésben részesülhetnek. De elkezdődött két klasszikus turistavonzó beruházás megvalósítása is. Épül az 1001 éjszaka mesevilágát idéző, persze ultramodern Aladdin City és a Jövő Múzeuma is, ahol a tudomány és a technika legújabb vívmányait szemlélhetik meg a látogatók. Persze a legnagyobb projekt az „Expo 2020”. A világkiállítás vélhetően minden eddiginél nagyobb impulzust ad a turizmusnak, amely már most is csaknem az olajjal egyenértékű bevételi forrása Dubajnak.

608_1dubai_metro032

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez