Meglepetés Törökországban: elvesztette többségét Erdogan pártja

Törökországban 13 év után elveszítette többségét a parlamentben a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja, az AKP a tegnapi választásokon. Történetében először bekerült viszont a törvényhozásba a kurdbarát Demokratikus Néppárt, a HDP. Az eredmény azt is jelenti, hogy nem lesz alkotmánymódosítás, nem tudja Erdogan elnök bevezettetni a jogköreit kiszélesítő prezidenciális rendszert.

Az állami TRT televízió éjfél körül jelentette be a szavazatok 99 százalékának összeszámlálása után, hogy az AKP-nak 41 százalékot sikerült szereznie. Az eredmény komoly vereséget jelent Erdogan elnöknek, aki kétharmados többségben reménykedett, hogy alkotmánymódosítással kiszélesíthesse a saját jogköreit. Ahmet Davutoglu miniszterelnök elismerte az eredményt. Azt mondta: a nép döntése a legkorrektebb döntés.

A rendkívüli választási eredmény komoly változást jelent a török politikában: az Erdogan irányításával 13 éven át megállíthatatlannak tűnő AKP-nek a kormányalakításért is meg kell most harcolnia – írja a BBC honlapja. A párt 258 képviselői helyet kap az ankarai parlamentben, 18-cal kevesebbett annál, amennyi a többséghez kellene: így aztán vagy kisebbségi, vagy koalíciós kormányt kénytelen alakítani.

Tudósítók szerint az AKP székházában komor hangulat uralkodott az éjjel. Nem úgy, mint a HDP-nél. A kurdbarát párt támogatói nagy ovációban törtek ki, amikor kiderült, hogy 13 százalék körüli eredménnyel a HDP első ízben át tudta lépni a 10 százalékos küszöböt, és bejutott a parlamentbe. Sirri Süreyya Önder elnökhelyettes azt mondta: “ez a demokrácia győzelme a korrupció felett… a békéé a háború felett.”

A HDP vezetője, Selahattin Demirtas kizárta, hogy koalícióra lépnének Erdogan pártjával, és rámutatott arra, hogy az eredmény véget vetett az elnöki rendszerről szóló vitáknak is. A pártnak 75-80 képviselői helye lesz a parlamentben, ami azt mutatja, hogy az egyenlőséget, a melegek jogait és a környezetvédelmet is a zászlajára tűző HDP kurd szavazóbázisán túl is tudott választókat nyerni magának.

A második helyet a tegnapi választásokon a Köztársasági Néppárt, a CHP szerezte meg, akárcsak az előző választáson, 25 százalék körüli ereménnyel. A párt isztambuli elnöke, Murat Karayalcin azt mondta: az eredmények azt mutatják, hogy a török választók egyértelműen elutasították, hogy nagyobb hatalomhoz jusson Erdogan elnök, jól érthető nemet mondtak a prezidenciális rendszerre.

Fotó: ünnepelnek Díyarbakirban a HDP hívei. Europress/AFP

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez