Tömeges zászlóégetés lesz Amerikában

A néhány napja történt tragédia szította fel az indulatokat újfent az Egyesült Államokban, mely során egy fehér férfi összesen kilenc feketét ölt meg egy főként színesbőrűek által látogatott templomban. A szomorú hír hallatán természetesen mindenhol leeresztették az amerikai zászlót. Így történt ez Észak-Karolinában is, de a konföderációs zászlót fent hagyták. Az internet pedig nem bocsájt meg.

A konföderációs zászlót a déli – rabszolgatartó – államok használták az amerikai polgárháború idején.  Bár Észak győzött, és így hivatalosan már  majd százötven éve nincs használatban, Amerika a véleményszabadságot sokkal lazábban értelmezi, mint számos európai ország – így a konföderációs zászló nincs is betiltva. Bár – elsősorban a feketék számára – egyértelműen “önkényuralmi jelkép”, számos helyen látni ma is. Sokan egyszerűen a “déli” identitásuk felmutatására használják, másoknál azonban ennél többet jelent. Néhányan rokonaik hősi harcának jelképeként értelmezik, de általánosan inkább a megkülönböztetést, a rasszizmust és a fekete amerikaiak kirekesztését testesíti meg. Így aztán rasszista szervezetek, csoportok sokkal sűrűbben használják, mint átlagos családok, így aztán érthető a felháborodás.

Később kiderült, hogy a zászlótartó szerkezet egyszerűen nem képes arra, hogy segítségével leeresszék, ettől függetlenül azonban egyértelműen tapintatlan húzás volt úgy hagyni. Erre hívta fel a figyelmet John Oliver is, aki mindig az elsők közt van, hogy felszólaljon az elnyomás ellen. Rögtön egy jó tanáccsal is szolgált a probléma megoldására:


Természetesen az egész internet akcióba lendült, olyannyira, hogy június 27-ére meghirdették a Nemzeti Égessük el a Konföderációs Zászlót Napot.

Talán nem lenne teljes a kép, ha nem készült volna már egészen extrém változata a zászlóégetésnek, itt van például egy youtube-felhasználó, aki a Minecraft nevű játékot hívta segítségül, hogy kifejezze ellenérzését az üggyel kapcsolatban:

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez