Kivégezték a magyar óvónő fátylas gyilkosát

Emlékeznek még Ibolya Ryan-re? Ő volt az a magyar származású amerikai óvónő, akit éppen állampolgársága és bőrszíne miatt ölt meg Abu Dhabiban egy asszony. Akit aztán ma hajnalban kivégeztek ezért.

Ala’a Badr Abdullah Al Hasimi az első az Egyesült Arab Emírségekben, akin az új terrorellenes törvény értelmében végrehajtották a legsúlyosabb büntetést. A helybéli nőt még két héttel ezelőtt ítélték halálra, a Reem szigeti gyilkosságért. Melynek áldozata a magyar származású amerikai Ibolya Ryan volt, még december elsején.

Az arab asszony az egyik pláza mosdójában támadt rá a 47 éves, háromgyermekes óvónőre, és halálra késelte. Csak három nap múltán fogták el, bár sokan nagy tételben fogadtak volna arra, hogy sohasem fogják. A gyilkos ugyanis mindent eltakaró fekete ruhában és fekete fátyolban csapott le, a biztonsági kamerák felvételein csak ezt lehet látni. És azt, hogy tovarobogó autója rendszámtábláját nemzetiszínű zászló takarja. De aztán a rendőrség mégis talált egy másik videót: azon a nikábos alak egy aktatáskát cipel, és feltűnik egy fehér autó is, amint lassan elhajt. Ezt be is mutatták a rendőrök. Akik a következő képsoron már talpig felfegyverkezve, golyóálló mellényekben rohannak meg egy házat. Amely előtt az imént látott fehér kocsi parkol. A fegyvereikkel hadonászva kivezetnek egy megbilincselt nőt, akinek az arca nem látszik. Az viszont igen, hogy az aktatáska ott van az autóban, melynek a volánját vér borítja.

A 31 éves Ala’a Badr Abdullah Al Hasimi a gyilkosság előtt bombát helyezett el egy amerikai orvos házánál is, de a doktor megúszta a merényletkísérletet. A nő lakásán bombakészítéshez alkalmas anyagokat találtak. Kihallgatásán bevallotta: bőrszínük és nemzetiségük alapján választotta ki célpontjait. Akik közül a 47 éves, három gyermekes Ibolya Ryan belehalt a késelésbe. Az asszony Romániában született, az Egyesült Államokban tanult, és 15 év alatt négy különböző országban dolgozott. Korábban azt írta: meg akarta tapasztalni az arab világot, meg akart ismerkedni az ottani kultúrával, azért ment az Emírségekbe.

Gyilkosát sortűzzel végezték ki. Az emberölés és a bombakészítés mellett az is szerepelt a vádiratban, hogy a közösségi médiában militáns ideológiát terjesztett, alá akarta ásni a kormányt és pénzelte a jemeni al-Kaidát.

A fiatal nő által elkövetett fátylas-kesztyűs gyilkosság felszította a vitát az Egyesült Arab Emírségekben arról, hogy ne tiltsák-e be a nikábot, a mindent takaró hagyományos viseletet. Nem tiltották. Erről írt cikkünket, pro és kontra, itt olvashatják.  

 

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez