Szökésben Dzsihádi John, az Iszlám Állam hóhéra

Emlékeznek még a feje bubjáig feketébe burkolt férfira, aki az Iszlám Állam lefejezéses videóin végzett a nyugati túszokkal? Dzsihádi John szökésben van, állítólag valahol a Közel-Keleten vagy Észak-Afrikában bujkál.

Állítólag attól fél, hogy vele is végeznek azok, akiknek a nevében ő végzett másokkal. A brit Daily Express egyik forrása szerint az ISIS hóhéra hetekkel ezelőtt tűnt el Szíriában, mert nyilvánvalóvá vált számára: a szervezet “el akarja dobni, mint egy követ, vagy még rosszabbat tesz vele, ha már úgy érzi, hogy nincs a hasznára”.

Steven Sotloff, James Foley, Peter Kassig, David Haines, Alan Henning. Bizonyára emlékeznek még a narancsszínű melegítőben térdelő amerikai és brit újságírókra és segélymunkásokra, akik mögött a hírhedt videókon késsel a kezében magasodott egy nindzsaruhás férfi. Aki aztán át is vágta a torkukat az Iszlám Állam nevében, miután hamisítatlan brit kiejtéssel felolvasta a terrorcsoport üzeneteit.  Ő Dzsihádi John, vagyis a brit Mohamed Emwazi. A személyazonosságát sokhónapos munkával sikerült kiderítenie a Washington Post-nak még az év elején. Hogy hogyan lett egy huszonéves, londoni középosztálybeli programozóból az ISIS hóhéra, arról ITT írtunk annak idején.

Az Iszlám Állam brutalitásának első arca most a hírek szerint az elől a terrorszervezet elől fut, amelyet nem is olyan régen még ő testesített meg. A már említett, névtelenül nyilatkozó forrás szerint attól fél, hogy ő is úgy végezheti, mint narancssárga ruhás áldozatai. Mert, miután leleplezték a személyazonosságát, elveszítette az értékét az Iszlám Állam szemében. Ráadásul Abu Bakr al-Bagdadi, a terrorszervezet vezetője, az önjelölt “kalifa” nemrégiben megtiltotta, hogy újabb kivégzéses videókat tegyenek közzé az emberei. Attól tart, hogy ez árt az ISIS imázsának. Propagandavideók továbbra is mehetnek, de brutálisan erőszakos felvételek nem. A hóhér ideje lejárt.

A másik ok, ami miatt Dzsihádi John felvette a nyúlcipőt, a forrás szerint az, hogy az iszlamisták közül sokan féltékenyek rá a hírneve miatt, és készek összeesküdni ellene. De merre tarthat most? Arcát hónapok óta ismeri a világ –  ha hazatérne Nagy-Britanniába, pillanatokon belül rácsok mögött találná magát. Valószínűbb, hogy a Közel-Keleten marad, vélhetően valamelyik szíriai fegyveres csoport segít neki elrejtőzni – véli a forrás.

Egyik volt ismerőse azt mondja: nevetségesnek tartja, hogy Emwazi, alias Dzsihádi John muszlimnak tartja magát és gyilkolás közben az iszlámra hivatkozott. “Drogozott, ivott, erőszakoskodott a többi fiúval. Vicces és szégyenletes, hogy muszlimként adja el magát. Soha nem láttam imádkozni, mindig nyugati ruhákban járt. Még csak szóba se hozta a vallást soha” – mondja az Express-nek az egykori ismerős, aki maga muszlim, és egy bandában lógott Londonban Emwazival. És még hozzáteszi azt is, hogy a fiúról már akkor is azt gondolták: mekkora egy álszent.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez