Lefejezték, majd szeretett romjai fölé akasztották a palmürai főrégészt

A műemlékek lerombolása után azok őrzői kerültek az Iszlám Állam célkeresztjébe. A szíriai Palmürában lefejezték az iszlámisták a főrégészt.

Az ISIS-hez köthető közösségi médiában tették közzé a 82 éves Khaled Aszaad lefejezett holttestének fotóját: az idős régész szemüvege még ott volt porba hullott fején. Aztán fogták a holttestet, és felakasztották az egyik római kori oszlopra azok között a romok között, melyek feltárására és restaurálására 50 évet szentelt az életéből – tudatta aktivistákkal a szíriai műemlékvédelmi hivatal vezetője.

A közösségi oldalakon azt közölte az Iszlám Állam, hogy azért végezték ki a főrégészt, mert “bálványokra” (értsd: iszlám előtti műalkotásokra) felügyelt és “hitetetlenek konferenciáin” képviselte Szíriát. És mert kapcsolatban maradt a damaszkuszi kormánnyal azután is, hogy az ISIS elfoglalta Palmürát.

Családja szerint már legalább egy hónapja tartották fogva és hallgatták ki  Khaled Aszaadot az Iszlám Állam emberei, azt próbálták tőle megtudni, sikertelenül, hogy hol őrizték az ókori város “kincseit”. Az ókori tárgyak egy részét ugyanis elrejtették az ISIS elől. Mikor egyértelművé vált, hogy semmit nem fognak megtudni, az előtt a múzeum előtt végezték ki, amelyet a ’60-as évek eleje óta vezetett.

.Khaled Aszaad nemzetközileg elismert régész volt, több cikket publikált Palmüráról, amely fontos kereskedelmi központ volt a Selyemúton, és máig az egyik legismertebb ókori romváros. A “sivatag menyasszonya”, a Világörökség része. Az ott található kincsek közül többet megrongált már korábban az ISIS.

(Visited 60 times, 3 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez