Spirituális utazáson voltak az Egyiptomban tévedésből megölt mexikóiak

Kairóba repül a mexikói külügyminiszter, hogy első kézből tudja meg: mi is történt vasárnap a Szaharában. És segít összehangolni azokat a teendőket is, amelyek a sebesültek és a holttestek hazaszállításával járnak. Vele tartanak az áldozatok hozzátartozói is.

Egyre több minden derül ki Egyiptomban a vasárnapi incidens után, amikor a biztonsági erők terroristának néztek és megöltek 12 embert, mexikói turistákat és egyiptomi kísérőiket. Igaz, nem a történtekről, hanem az áldozatokról lehet egyre többet tudni.

Legutóbbi sajtóértekezletén Mexikóban a klülügyminiszter azt mondta, hogy egyelőre két mexikói halottról és hat sebesültről tudnak teljes bizonyossággal, de további hat mexikói sorsát még nem sikerült tisztázni. Az egyiptomi hatóságok szerint ők is az életüket vesztették. Egyikük húga is azt közölte, hogy a fivére meghalt, és hogy ezt ő egy közös baráttól tudta meg.

A kairói mexikói nagykövet közben arról számolt be a sajtónak, hogy 14 mexikói volt a csoportban, amely négy terepjáróval pihenni és enni állt meg a sivatagban, mielőtt tovább indult volna a Bahariya oázis felé. Ekkor kezdte el lőni őket fentről a biztonsági erők egyik helikoptere. A csoport tagjai menekülni próbáltak, de ekkor célba vették őket a földről is. Egyikük nem is egy, hanem több támadó helikopterről és egy repülőgépről számolt be.

Az egyik áldozat Rafael Bejarano volt, aki spirituális előadásokat tartott és koncerteket adott Mexikóban és az Egyesült Államokban – mondják a férfi rokonai és barátai. Kaliforniai üzleti patnere arról számolt be, hogy az egyiptomi utat Bajarano édesanyja szervezte, aki maga is részt vett rajta, és most kórházban van.

Az utazás egyfajta spirituális visszavonulás volt, és az asszony gyakran szervezett ilyent. A 41 éves Bajarano egyébként sámánnak, lelki gyógyítónak tartotta magát, és didgeridoo-játékosnak – ez egy fából készült, szarvszerű ausztrál hangszer.  A férfi nővére, aki már korábban is járt az egyiptomi Nyugati Sivatagban, cáfolta, hogy engedély és a hatóságok tudta nélkül tartózkodott volna ott a csoport. Ezt egyébként már Egyiptom mexikói nagykövete sem állította, amikor az ottani sajtónak beszámolt a történtekről. Csak annyit mondott, hogy a turistáknak ugyanolyan járműveik voltak, mint amilyeneket a terroristák használnak.

Magáról a vasárnapi incidensről ITT számoltunk be.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez