Az ISIS-től kap támogatást a migrációs válságban Európa

Míg a magyar kormány – és számos más európai politikus – azt üzenné a szíreknek: “Ne gyertek!” – az ISIS üzenete: “Ne menjetek el!”.

Míg az európai államok közül egyre több érzi úgy az iszlám világban – különösen a menekülttáboroknak otthont adó országokban – folytatott plakátkampány a  migrációs nyomás csökkentésének egyik módja, és immár Németország is arra készül, hogy a korábbi egyértelműen a menekültstátuszt propagáló videójával szemben, most már egy a “valós nehézségeket” bemutató videót kell készítenie, arra senki nem számított, hogy a másik oldal is kampányba kezd.

Pedig most ez történt – az ISIS két, egyenként 20 perces videóval állt elő. Propagandavideókat eddig is készítettek, de eddig a célcsoport egyértelműen  a nyugat-európai muszlim kisebbség volt. Őket hívták, hogy álljanak közéjük, jöjjenek el turistának, vagy akár dolgozni – például a jól felszerelt rakkai kórházba. Most viszont a menekülttáborok népét szólították meg – és kérték, hogy térjenek haza, ne induljanak nyugatra.

A videókban megszólalnak az Iszlám Állam helyi vezetői, akik kérlelik a menekülttáborokban élőket, hogy “ne hagyják el az iszlám földjét a hitetlenek földjéért”, hiszen “az ember nem cserél el valami jót, valami sokkal rosszabbra”. Állítják, a Kalifátusban minden muszlim méltóságban élhet, míg a Hitetlenek Földjén csak megaláztatás, zsarolás, a részük, veszélyek közt és élnek, kihasználják őket az embercsempészek és zaklatják a hatóságok. Ráadásul, akik meghalnak közülük, azok is értelmetlen halált halnak – mert nem Allahért küzdve harcban esnek el. Az egyik videóban az iraki Szalahaddin tartomány         egyik vallási vezetője szólal meg, aki azt állítja “Franciaország és Németország csak a saját gazdasági érdekei miatt várja most a bevándorlókat, de később meg fogják próbálni keresztény hitre téríteni őket, így aztán el kell majd hagyniuk az iszlámot, hogy ott maradjanak a Hitetlenek Földjén.”

Utána  egy francia akcentussal beszélő maszkos arab fiatalember szól a leendő migránsokhoz, aki azt mondja, csalódni fognak Európában. “Ott csak gondok várnak rátok, nm hordhattok fejkendőt, sem nikábot, egész életetekben meg fognak titeket alázni.”

A másik – Szíriában készült – videóban  az Iszlám Állam polgárai szólnak a menekülttáborok népéhez, és kérik őket, hogy térjenek haza. Egyikük azzal érvel, hogy “Itt, Allahnak hála, van légkondícionálás, autók, internet, és működnek a mobilok. Minden földi jó megvan itt, amiért el akartatok hagyni minket.”

Bár Nyugaton a migráció egyik fő okának az Iszlám Állam megjelenését tartják, és a menekültek közül is sokan számoltak be arról, hogy emiatt hagyták el otthonukat, egy nemrég készült közvélemény-kutatás szerint a szírek ötöde az Iszlám Államot alapvetően jónak tartja.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez