Videón a fülöp-szigeteki jachtkikötőből elrabolt külföldiek

Három külföldi férfit raboltak el a Fülöp-szigetek déli részén a múlt hónapban fegyveresek. Nemrég jelent meg róluk egy videó az interneten – ezen az elrablóik, iszlám fegyveresek is láthatók.

Fegyveresek ütöttek rajta a luxusjacht-kikötőn a déli nagyváros, Davao közelében szeptember végén, és elrabolták egy hajó norvég tulajdonosát, két kanadai turistát, és egyikőjük barátnőjét. Senki sem vállalta a felelősséget az emberrablásért, de hétfőn az interneten megjelent egy videó, és abból  kiderült, hogy az Abu Sayyaf csoport a felelős, mely régóta váltságdíjért hurcol el embereket a déli Fülöp-szigeteken.

A videón a három külföldit arra kényszerítették, hogy kérjék meg a Fülöp-szigeteki hatóságokat, állítsák már le a fegyveres csoport elleni katonai támadásokat. A videón a túszok a földön ülnek, mögöttük legalább 8 fegyveres látható nagy erejű géppuskákkal és hatalmas késsel. Miután a három külföldi angolul beszélt, az egyik fegyveres, aki teljesen eltakarta az arcát, szintén angol nyelven megismételte a kérést.

„Ha a katonai műveletek leállnak, akkor készek vagyunk tárgyalásokat kezdeni a túszok szabadon engedéséről” – hallható a felvételen.

Korábban a csoport már több alkalommal kapott nagy összegű váltságdíjat elrabolt külföldiek elengedéséért. A Fülöp-szigeteki hatóságok korábban azt mondták, nem tudták, hogy az Abu Sayyaf rabolta el az embereket, sem pedig azt, hogy hol tartják őket fogva. A biztonsági elemzők ezzel szemben biztosra vették, hogy a csoport állt az esetek mögött, és az áldozatok Jolo szegetén lehetnek, az Abu Sayyaf erődítményében, körülbelül ezer kilométerre délre Manilától.

A regionális katonai szóvivő elmondta, hogy a hadsereg támadást indított arrafelé a terrorszervezetek ellen, és tűz alá vették Jolót is a múlt héten. Az első számú célpont Radullan Sahiron volt, akit az amerikai kormány is keres. Részt vett ugyanis egy 2001-es emberrablásban, amikor három amerikait hurcoltak el egy üdülőhelyről, és egyiküket lefejezték. Washington 1 millió dolláros jutalmat ajánlott fel annak, aki az igazságszolgáltatás elé állítja Sahiront.

Az Abu Sayyaf csoport tavaly online ígért hűséget az Iszlám Államnak. A Fülöp-szigeteki hatóságok szerint a csoport számára azonban nem a vallási ideológia a fontos, tagjai csupán embereket rabolnak, hogy pénzt követeljenek értük.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez