Újabb siker az Iszlám Állam elleni harcban

Iraki kormánycsapatok és síita milíciák visszafoglalták az Iszlám Államtól a Baidzsi város melletti kulcsfontosságú olajfinomítót és egy kisebb települést – közölte az iraki fegyveres erők főparancsnoksága pénteken.

A közlemény hallgatott a hadművelet részleteiről, illetve a finomítóhoz közeli Baidzsi város sorsára nem tért ki. Irak legnagyobb olajfinomítója 2014 júniusában esett az IÁ fegyvereseinek kezére, akik nagyrészt az elfoglalt területekről származó olaj bevételeiből finanszírozzák tevékenységüket.

A város Bagdadtól mintegy 250 kilométerre északra fekszik. Tavaly, az IÁ gyors észak-iraki előretörése során esett el. Baidzsi stratégiai fontosságú, hiszen az IÁ kezén lévő Moszul – Irak második legnagyobb városa – felé vezető útvonalon fekszik.

Az iraki katonai támadást hétfőn indították. A támadás egy átfogó hadművelet második szakasza volt, amelynek célja az IÁ szélsőségeseinek kiűzése Irak központi, Szaláheddín tartományából.

Áprilisban az iraki kormánycsapatoknak – az amerikai légierő, valamint szunnita és síita milíciák támogatásával – sikerült elfoglalniuk Szaláheddín tartományi székhelyét, Tikrítet. Azóta nem tudtak jelentős sikert elérni. Amerikai és iraki illetékesek elismerték, hogy a térségben tomboló nyári hőségben harci kudarcokat is elszenvedtek a szélsőségesekkel szemben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez