London iszlamista kiberháborúra készül, az Anonymus már hadat is üzent

Halálos kibertámadásokat terveznek az iszlamisták angol célpontok ellen – figyelmeztet a brit pénzügyminiszter. Noha az ISIS még nem képes ilyenre, keményen dolgozik rajta. Közben az Anonymus meg azon ügyködik, hogy ellehetetlenítse az iszlamisták online-tevékenységét.

Rengeteg emberéletbe kerülhet, ha az iszlamisták átveszik az ellenőrzést az ország áramszolgáltatása, a polgári légiirányítás vagy a kórházak felett – mondta George Osborne. Egyben azt is közölte, hogy 2020-ra megduplázzák a kiberbűnözés elleni harc büdzséjét, 1,9 milliárd fontra.

Az ISIS ugyanis már bizonyította, hogy hatékonyan tudja használni az internetet propaganda-céljaira, az emberek radikalizálására, vagy operativ tervezésre. De nem elégszik meg ezzel: meg akarja hekkelni az angol infrastrukturális rendszereket, hogy embereket öljön – véli a miniszter.

Szerinte a bankoktól az autókig, a hadseregtől az iskolákig minden, ami online létezik, célpontnak számít. A tét pdig aligha lehetne ennél nagyobb.

Ha az áramellátást, a légiirányítást vagy a kórházi rendszereket sikeresen meg tudják támadni, akkor nemcsak fontmilliókban, hanem emberéletekben is mérhető lesz a veszteség – figyelmeztet Osborne. Igaz, az ISIS erre még nem képes, viszont tudják, hogy dolgozik rajta, és mindent megtesz, hogy elérje ezt a célt.

Ezért már most létrehoznak egy új nemzeti kiberközpontot, ahol az ország vezető szakemberei dolgoznak majd együtt. Felállítanak egy kódoló intézetet is, növelik a kiberbűnözés elleni egység finanszírozását, és még több szakembert képeznek ki.

A BBC szerint ezeknek az intézkedéseknek a nagy része nem újdonság, de a londoni kormány világossá kívánja tenni, hogy a kiberbiztonságot egyik legfontosabb céljának tartja.

Közben a nemzetközi hekker-csoport, az Anonymus videóban fenyegette meg az Iszlám Államot. Azt közölte, hogy kibertámadásokat fog elkövetni ellene a párizsi mészárlások után.

“Le fogunk vadászni benneteket” – üzeni. “Készüljetek nagy kibertámadásokra. A hadüzenet megtörtént. Készüljetek. A francia nép erősebb, mint ti, és még erősebben jön ki ebből az aljas akcióból.” Aztán azt is közli: ők jobb hekkerek, mint az ISIS hekkerei.

Nem most először fenyegeti az Anonymus az Iszlám Államot, hasonló üzenetet tett közzé már januárban, a Charli Hebdo elleni támadás után. Akkor aktivistái közzétették azoknak a Twitter-fiókoknak az adatait, amelyeken az ISIS propagandáját terjesztik. Most nagyobb dobásra készülnek: a cél az internetet saját nézetei terjesztésére, toborzásra és akciói összehangolására előszeretettel használó terroristák közötti kommunikáció megbénítása.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez