Így építene VALÓDI államot az Iszlám Állam

Közigazgatás, területi kormányok, szovjet stílusú gazdaság. Kiszivárogtatták az ISIS tervezetét arról, hogy milyen államot és milyen életet képzelnek el a dzsihadisták az ellenőrzésük alatt álló területeken.

Terveznek minisztériumokat, kincstárat, önellátásra törekvő és szigorúan ellenőrzött gazdaságot – derül ki abból a 24 oldalas dokumentumból, amelyet a brit Guardian szerzett meg. és amely arra is kitér, hogyan tökéletesítené eddig sem hatástalan propagandáját az ISIS.

A tavaly írott és “Az Iszlám Állam igazgatásának elvei” címet viselő tervezet arról szól, hogy milyen eltökélten próbálja megvalósítani céljait az ISIS.

Például a katonai táborokról. Ezekben külön kapnának kiképzést a gyerekek, a tényleges katonák és a “veterán” harcosok. Az utóbbiak évről évre kéthetes kurzuson frissíthetnék fel a gyakorlatban megszerzett tudásukat,

hogy megismerjék a legújabb haditechnikát, vagy mondjuk katonai tervezést. Nem csak a sajátjukat, hanem az ellenségét is.

Az államvezetés művészetét taglaló ISIS-kézikönyv annyira aprólékosan és komplexen foglalkozik ezzel a kérdéssel, amennyire az al-Kaida sem volt képes akkor, amikor Afganisztánban megszervezte szeptember 11-ét. De az is kiderül belőle, hogy az ISIS mindig is eltökélt volt a gyerekek harcművészetre oktatásában. Amiről az idén már videók is jelentek meg, gyakorlatozó kicsikkel.

Magát a szöveget az egyiptomi Abu Abdullah írta. Konkrét feladatokkal. Ezek szerint a gyerekeknek először azt kell megtanulniuk, hogyan viseljenek könnyű fegyvereket, és ha már ezt tudják, akkor a legrátermettebbeket meg is lehet bízni biztonsági feladatokkal, például járőrözéssel, vagy ellenőrzőpontoknál lehet bevetni őket.

A szöveg másik része azt teszi nyilvánvalóvá, hogy az ISIS egységes kultúrára törekszik, melynek alapja a fundamentalista iszlám, és részei a külföldiek és a helyiek egyaránt. Önellátásra rendezkedne be, saját gyárakat építene, ezekben gyártaná a fegyvereket és az élelmiszert.

A dokumentumot egy üzletember szivárogtatta ki, aki dolgozott az ISIS-szel, és a papírok Aymenn al-Tamimi akadémikus közvetítésével jutottak el a Guardian-hez. A kutató már tavaly óta dolgozik azon, hogy minél többet nyilvánosságra hozzon az iszlamisták terveiből. Biztonsági okokból az üzletember nevét nem tudhatjuk meg, azt viszont igen, hogy már körülbelül 30 dokumentumot szivárogtatott ki, köztük az egyik legnagyobb ISIS-ellenőrizte tartomány pénzügyi jelentését is.

Rakkából származó információk szerint egyébként az Iszlám Állam jobban működik papíron, mint a való életben, legalábbis ami a tényleges állami feladatok ellátását illeti. Tamimi szerint azonban nem mellékes, hogy a kikerült dokumentumok mind arról szólnak, hogy a központi cél egy fundamentalista elvekben gyökerező, valós és életképes állam kiépítése.

Az ISIS kormányozni akar.

Stanley McChrystal nyugalmazott tábornok, aki azokat az egységeket vezette 2006 és 2008 között, amelyek az ISIS elődjét, az ISI-t segítettek felszámolni, úgy véli: ezeket a papírokat mindenkinek el kell olvasnia, főként a nyugati politika-csinálóknak. “Ha a Nyugat csak pszichopata gyilkosok bandájának látja az ISIS-t, akkor azt kockáztatja, hogy durván alábecsüli.”

“Az Iszlám Állam irányításának elvei”-ben például nagy hangsúly van az oktatáson, mégpedig a kiképzésen és a sulykoláson alapuló tanításon. És nem csak a gyerekeknek: a saját embereiket is folyamatosan képeznék, mert úgy vélik, a hatékony kormányzáshoz elengedhetetlen a propaganda profi működtetése, és az, hogy mindenki akarjon tanulni a korábbi hibáiból.

A dokumentumban felvázolt elvek a szakértők szerint nincsenek messze Mao munkáitól, vagy a Viet Minh gyakorlatától. Charlie Winter, a Georgia State University  vezető kutatója azt mondja: arról tanúskodnak, hogy az ISIS jól megfontolja a dolgokat és jó előre gondol mindenre.

“Messze van attól, hogy irracionális, vérszomjas fanatikusok serege legyen. Az ISIS egy messzemenően mindennel előre kalkuláló politikai szervezet, rendkívül összetett, jól tervezett infrastruktúrával.”

Graeme Lamb altábornagy, az angol különleges erők volt vezetője azt mondja: a dokumentum arra figyelmeztet, hogy nem feltétlenül hasznos az ISIS ellen most alkalmazott stratégia. A szervezet ugyanis folyamatosan azt sulykolja, hogy ő az egyetlen igaz képviselője a szunnita muszlimoknak a térségben. Ez fontossá tenné, hogy minél több szunnita jusson vezető szerephez az ISIS elleni harcban – véli. Ha nem így lesz, azzal csak tovább táplálják a szörnyet.

 “Ha egyszerűen olyan célpontként tekintünk az ISIS-re és a kalifátusra, amit le tud győzni más, mint a közel-keleti szunniták… akkor nem sikerült semmit megértenünk ebből a harcból”.

“A szunnita araboknak kell vezetniük a küzdelmet, és a térség sok-sok törzsének. A nyugatiaknak meg a más vallásúaknak pedig segíteniük kell őket.” Most nem így van. És lehet, hogy ez kudarcra ítéli a projektet – véli az altábornagy.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez