Turista elvtárs, papírtank és rossz térkép – nem először vannak orosz katonák Szíriában

Felségjelzés nélküli zöldruhás emberek a Krím-félszigeten, önkéntesek Kelet-Ukrajnában és Szíriában. Orosz katonákról van szó, mindenki tudja, hiába próbálja elkendőzni Moszkva. A szovjetek által is használt módszer nem csak nemzetközi jogi szempontból problémás, de az el nem ismert katonák nyugdíját is befolyásolja.

Növesszék meg a hajukat és öltözzenek civilbe – kapták a parancsot több ezer szovjet katona 1983-ban. Az ezután turista elvtársnak nevezett közlegényeket hajóra vezényelték, hogy a Libanoni polgárháborúban résztvevő Szíriában tevékenykedjenek. Ahogy ma Oroszország, úgy a Szovjetunió is komoly szövetségese volt Damaszkusznak.

Az akkor 19 éves Valerij Aniszimovot is turista elvtársnak szólították az Ukrajna cirkáló pincérei az 1980-as évek elején. Jelenleg egy veterán csoport fejeként egy törvény elfogadtatásán dolgozik. A The New York Times cikke szerint azt szeretné elérni, hogy az orosz parlament ismerje el a titkos háborús szolgálatokat.

Enélkül ugyanis az érintett katonák, illetve turista elvtársak nem kapják meg az egyébként jogosan kijáró nyugdíj-kiegészítést. Ez egészen pontosan havi 2500 rubelt (körülbelül 10.000 forint) jelent, valamint elsőbbségi hozzáférést az állami ingatlanokhoz és ellátást a veterán kórházakban. A probléma jelenleg körülbelül 800 veteránt érint és akkor még nem beszéltünk a kelet-ukrajnai szeparatisták oldalán harcoló 3000-4000 „önkéntes” orosz katonáról és azokról, akik most Szíriában vannak.

Egyelőre nem tudni, sikerül-e elismertetni a titkos dokumentumokban iktatott szolgálatokat. (Ezek egyébként annyira titkosak, hogy szinte képtelenség hozzájuk férni.) Mindenesetre a parlament elhalasztotta a törvényjavaslat december 4-re tervezett első vitáját.

Ettől függetlenül, az el nem ismert mozgósítások már régóta komoly eszköze a szovjet, illetve az orosz titkosszolgálatnak és harcászatnak – írja az orosz pszichológiai hadviselésről szóló novemberi tanulmányában Dmitry Adamsky a Herzliya-i Lauder School of Government, Diplomacy and Strategy kutatója.

Az úgynevezett maszkírozás doktrínája a tagadás, a csalás, az álcázás, a rejtőzködés és a propaganda összessége. Direkt pontatlan térképeikkel például az ellenség kémeit akarták félrevezetni, pontosabban mocsaras vidékekre terelni a szovjetek. A műanyag, vagy éppen papírmasé harcászati járművekkel pedig a navigációt igyekeztek megzavarni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez