A szépségkirálynő elrablásával fenyegetőzik az ISIS

Vagy csatlakozik az Iszlám Államhoz, vagy elrabolják. Ezt az üzenetet kapta telefonon Shaymaa Abdelrahman.

A 20 éves lány a minap nyerte meg az 1974 óta először megrendezett iraki szépségversenyt. De alighogy megkoronázták, máris kopogtatott nála az Iszlám Állam. Egy férfihang azt az üzenetet közvetítette telefonon, hogy vagy magától csatlakozik a terrorszervezethez, vagy erővel viszik. Annak pedig nem lesz jó vége – írja a Jerusalem Post.

A hívás névtelen volt. Miss Irak azt mondja: nem ijed meg. Be akarja bizonyítani, hogy az iraki nőknek saját egzisztenciájuk van, és ugyanúgy vannak jogaik, mint a férfiaknak. “Nem félek semmitől, tudom, hogy amit csinálok, az helyes” – nyilatkozta az NBC News-nak.

De ebben nem mindenki ért egyet vele. Már magának a versenynek a megrendezése is megosztotta az iraki társadalmat, sokan gondolták úgy, hogy az esemény iszlámellenes. Állítólag két résztvevő ki is szállt menet közben, mert életveszélyes fenyegetéseket kapott, és a Neewsweek úgy tudja, hogy másik 15 lány sem csinálta végig a rosszallások miatt. Az eredetileg szeptemberre tervezett versenyt pedig azért halasztották decemberre, mert több törzsi vezető is fenyegetéseket helyezett kilátásba arra az esetre, ha fiatal családtagjaik is indulnának rajta.

De a rendezők kitartottak. Igaz, a bikinis részt kihagyták. De arra is nemet mondtak, hogy fejkendőben lépjenek a lányok a kifutóra, mert az nem felel meg a Miss Universe előírásainak. Márpedig Miss Irak a világszépe-választáson is részt vesz márciusban, Thaiföldön.

A bagdadi verseny művészeti igazgatója, Senan Kamel korábban azt nyilatkozta, hogy meg akarják mutatni a világnak, hogy Irak igenis él, dobog a szíve. “Direkt úgy rendeztük meg a szépségkirálynő-választást, hogy az megfeleljen az iraki társadalom kívánalmainak, és be tudjuk bizonyítani a világnak, hogy Irak civilizált ország, polgári lélekkel és életszellemmel.”

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez