Akiket a rendőrök vernek – transzvesztiták Üzbegisztánban

Taskenti civil ruhás rendőrök vernek és rugdosnak női ruhás férfiakat egy, a neten terjedő felvételen. A kommentek jelentős része a rendőröket támogatja.

Bár a lenti videó szereplőinek személyazonosságát nem sikerült megállapítani, az biztos, hogy az incidens taskenti rendőrök és transzvesztiták között történt még a nyáron – derítette ki a Szabad Európa Rádió üzbég szerkesztősége.

A rendőrséghez közeli forrás azt is elárulta, hogy a verekedők egyikét sem büntették meg az erőszak miatt. Ez azért lehetséges, mert Üzbegisztánban törvénytelen és elítélendő a homoszexualitás.

Így is tesz a társadalom jó része – állapítható meg a felvételt kommentáló bejegyzésekből: “Helyesen cselekedett a rendőrség, halálra kéne verni az ilyeneket.” “Ez egy betegség, ezt meg kell állítani.” “A verés nem segít jó útra téríteni őket. Főbe kell őket lőni.”

A homofób hozzáállás sokszor még a helyi jogvédőkre is igaz – mesélte az egyik prominens üzbég aktivista, Szurat Ikramov a szerkesztőségnek. Elmondta: a közép-ázsiai államban nagyon kevesen értik, hogy nem kellene elítélni a melegeket, és hogy nem ártanak senkinek. Szerinte ez a mélyen gyökerező ellenséges felfogás mindaddig megmarad, amíg a homoszexualitás bűncselekménynek számít Üzbegisztánban.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez