Történelmet írnak a Siratófalnál

Több, mint negyedszázada folyik a harc Jeruzselemben, a siratófalnál. A tét az volt, hogy imádkozhassanak-e együtt ott nők és férfiak, vagy maradjon az ultraortodox elkülönítés.

A dolog most eldőlt. Tegnap az izraeli kormány rábólintott arra, hogy hivatalosan és végérvényesen elkülönítsenek egy olyan szakaszt a Siratófalnál, a legszentebb zsidó imahelyen, ahol a nők és a férfiak egyenlő jogok alapján, közösen imádkozhatnak.

Történelmi egyezségről van szó, amit a liberális és reformpárti zsidók az egész világon üdvözölnek. Az ultraortodoxok már nem annyira. A Fal asszonyai nevű szervezet már 27 éve küzdött érte. Tagjai és szimpatizánsai havonta vonultak a térre az ősi falnál, és ezek a tüntetések gyakran végződtek dulakodással és őrizetbe vételekkel. A nők követelését ugyanis kárhozatosnak tartották a hely felügyeletét végző ultraortodoxok. A Siratófal rabbija, Shmuel Rabinowitz kifejezetten tiltotta a koedukált imát. Ehelyett egy kicsiny szakaszt különített el a nőknek.

nők

A női aktivisták azt a jogot is követelték maguknak, hogy hangosan imádkozhassanak, felolvashassanak a Tórából, és tálitot, hagyományos imasálat viselhessenek. Mert ez is tiltott gyümölcs számukra.

Napról napra több ezer zsidó imádkozik a falnál, ami a második templom egyetlen megmaradt fala. A nevét egyébként onnét kapta, hogy a zsidók itt gyászolják a templom lerombolását, ami Krisztus után 70-ben volt. Az emberek kézzel írott kis cédulákon rejtik el imáikat a kövek rései közé. A fal sokezer turistát is vonz, Ferenc pápa, Barack Obama vagy éppen Madonna is imádkozott már ott.

pápa

A most kijelölendő új, koedukált szakaszon 1200 hívő fér majd el, és a terület a kormány felügyelete alatt áll majd. A kabinet formális szavazás nélkül bólintott rá a létesítésére, az ultraortodox kormánytagok bírálata mellett.

A döntés üdvözlői szerint nagy változások kezdetét jelenti, azt bizonyítja, hogy többféle képpen lehet zsidónak lenni, nemcsak ortodox módon, többféle módon lehet imádkozni és többféle módon lehet hűnek lenni a zsidó hagyományokhoz és identitáshoz. A Fal asszonyainak szóvivője, Sira Prusz forradalomról beszél, a nők és a zsidó pluralizmus forradalmáról Izraelben. Szerinte a döntéssel az állam elismerte a nők teljes egyenjogúságát, a Kotel, a fal autonómiáját és a választás szabadságát a judaizmusban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez