El nem hinnéd, kikkel tárgyalt menekültügyben Angela Merkel

Nem akarjuk nagyon csigázni az érdeklődést, ezért eláruljuk: Clooney-ékkal. A libanoni származású Amal Clooney ügyvéd és nemzetközi híresség az emberi jogok védelme terén, George Clooney pedig szintén elkötelezett ebben a témakörben.

A híres házaspár a berlini filmfesztiválra érkezett, hogy George Ave, Cézár! (Hail, Ceasar!) című új filmjét népszerűsítse. Sajtótájékoztatójukon azt mondták: szeretnének találkozni Merkel kancellárral, akin nagyban áll, hogy Európa milyen válaszokat ad a menekültválságra. Németország 1.1 millió menekültet fogadott be 2015-ben, és folyamatosan nő az ott menedéket kérők száma. Ugyanakkor Merkelt rengeteg bírálat éri otthon és külföldön is ezért.

George Clooney nem rejtette véka alá az újságírók előtt, hogy teljesen egyet ért a kancellárral. Aki nem is késett a válasszal, fogadta Clooney-ékat. A találkozóra a híres párt elkísérte David Milliband is, aki korábban brit külügyminiszter volt, ma pedig az Albert Einstein által még 1933-ban alapított Nemzetközi Menekültügyi Bizottság elnöke. “Beszéltünk az összes állam felelősségéről – nemcsak az európai államokéról, hanem a világ minden államáéról, arról, hogy ez a válság globális probléma, nem szíriai vagy német” – mondta az AP-nek Milliband.

A menekültválság Németországban (is) erősen megosztja a közvéleményt. Michael Müller berlini polgármester a filmfesztivál résztvevőinek arról beszélt, hogy hazájának mérlegelnie kell a saját múltját is. “Új falak vagy szögesdrótok építése, a menekülők közé lövés olyan üzenetek, melyeket Németországnak soha többé nem szabad közvetítenie” – mondta.

Amal és George Clooney egyébként egy menekültügyi központot is felkeres berlini látogatásán.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez