Ő kapta a világ legjobb tanárának járó 1 millió dollárt

A menekülttáborban felnőtt palesztin tanárnőt, Hanan Al Hroubot választották meg a világ legjobb pedagógusának.

A tanárnő Ciszjordániában tanít, a Szamiha Khalil iskolában. A díjat az Egyesült Arab Emírségekben vette át, ott hirdette meg ugyanis világversenyét a Varkey Alapítvány. A zsüri és a mezőny nemzetközi volt, a szabályok betartására a PriceWaterhouseCoopers ügyelt. A győztest Ferenc pápa jelentette be, videóüzenetben.

“Büszke vagyok arra, hogy palesztin tanárnőként állhatok ezen a színpadon” – mondta a díj átvételekor a menekülttáborban felnőtt Al Hroub, aki mindenekelőtt az erőszak okozta traumából próbálja kigyógyítani a tanítványait. Szerinte egyébként a tanárok képesek arra, hogy megváltoztassák a világot.

ap

Így gondolta a díj alapítója, Sunny Varkey is. Azt mondja: akkor jött az ötlet, amikor alapítványa, a Varkey GEMS Foundation felmérést készített arról, hogy milyen a tanárok társadalmi megítélése szerte a világon. Nagyon sok helyen nagyon alacsony – derült ki a mutatókból. Szerinte ez nem csak tarthatatlan, de ironikus is, mert kevés embernek van akkora befolyása a jövőnkre, mint éppen a pedagógusoknak.

És mivel Sunny Varkey és családja már fél évszázada egy nemzetközi oktatási vállalkozást vezet, úgy vélte: itt az ideje, hogy ezen változtasson. Azért gondolt ki ilyen hatalmas díjat, mert rivaldafénybe akarja állítani a tanárokat – mondja. Meg akarja mutatni, hogy ők az igazi sztárok, és ennek megfelelően kell bánni velük. Ez szándékai szerint a pedagógusi Nobel díj.

Amikor a győztest bejelentette, azt hangsúlyozta Ferenc pápa, hogy a gyerekeknek joguk van a játékhoz.

Ezzel arra is utalt, hogy Al Hroub játékterápiával tanítja-gyógyítja az erőszakot átélt gyerekeket. “Az oktatás része az is, hogy megtanítsunk játszani: a játékokon keresztül válunk szociális lényekké, és így tanulunk életörömet is” – hangsúlyozta a katolikus egyházfő.

Az 1 millió dolláros díjat, vagy legalábbis egy részét palesztin tanártársai támogatására készül fordítani – mondta a győztes, aki saját oktatási módszereinek javítására is áldoz a pénzből. A tanárnő egyébként akkor határozta el, hogy erre a hivatásra adja a fejét, amikor a férjére és a gyermekeire rálőttek, miközben az iskolából tartottak haza. A kislányok látták megsebesülni az édesapjukat, és ez kihatott az érzelmi fejlődésükre, a viselkedésükre és az iskolai eredményeikre is.

A díjátadón az Emírségek miniszterelnöke, Mohammed bin Rásid Ál Maktúm sejk elnökölt, és nemcsak a pápa fordult videóüzenettel a résztvevőkhöz, hanem Vilmos herceg, Joe Biden amerikai alelnök, Bill Clinton volt amerikai elnök és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez