Két órán át körözött a levegőben a Flydubai gépe a szerencsétlenség előtt

250 méterre a leszállópályától zuhant le a Flydubai gépe Moszkvától 950 kilométerrel délre, a doni Rosztovban hajnalban. A Boeing 737-800-as egyből kigyulladt, a fedélzeten lévő 62 emberből senki nem élte túl a tragédiát.

Nagyon erős, hurrikánszerű szél fújt a baleset idején a Don menti Rosztovban, és a látási viszonyok is rosszak voltak – mondta el Vaszilij Golubev, a rosztovi terület kormányzója újságíróknak. Jóllehet a tragédia pontos oka még nem ismert, de nagy valószínűséggel köze van az időjáráshoz. Közben az interneten megjelent egy videó, amelyen az látható, hogy a gépből pillanatok alatt tűzgolyó lett, amint a földnek csapódott. A legfőbb orosz nyomozóhatóság viszont azt írja a weboldalán, hogy a gép darabokra törött.

A beszámolók szerint a repülő megszakította az első landolási kísérletet, és két órán át körözött a levegőben, mielőtt másodszor megpróbálta a leszállást. Több járat is megváltoztatta úticélját, és más városokban szállt le Rosztov na Donu helyett – hogy a szerencsétlenül járt gép miért nem tett így, azt még nem tudni. A hírek szerint több mint két órás repülésre elegendő kerozin volt még a tankjában.

Az orosz vészhelyzetek minisztériuma arról számolt be, hogy a Dubajból érkezett Boeing 737-800-ason 55 utas és hétfőnyi személyzet volt. Az előbbiek többnyire oroszok voltak, köztük négy gyerek. A külföldi utasok ukránok és indiaiak voltak, és egy üzbég is volt a fedélzeten. A héttagú személyzet nemzetközi volt. A szerencsétlenség okainak kivizsgálásába a Flydubai és a Boeing is bekapcsolódott.

A 2009-ben alakult dubaji diszkont légitársaság flottája többnyire olyan Boeing 737-800-asokból áll, mint amilyen a most szerencsétlenül járt gép volt. A légitársaság több mint 1400 járatot üzemeltet hetente, 90 városba, és nagyon gyorsan terjeszkedik Oroszországban és az egykori Szovjetunió többi utódállamában, miután Dubaj nagyon népszerű úticélja az ottaniaknak. A Don menti Rosztovba 2013 óta indít járatokat. A Flydubai biztonságos légitársaságnak számít. Tavaly januárban egyik gépének törzsét találat érte röviddel a leszállás előtt Bagdadban, de akkor a landolás sikerült, senki sem sérült meg.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez