AP: 400 fegyverest képzett ki Európa ellen az ISIS

Legalábbis ezt tudta meg különböző biztonsági forrásokból az AP hírügynökség.

Az Associated Press úgy értesült a forrásaitól, hogy a terroristák hálózata egymáshoz kapcsolódó, mozgékony és félautonóm sejtekből áll – olyanokból, amilyenek Párizsban és Brüsszelben is lecsaptak. Ez azt mutatja, hogy az Iszlám Állam, miközben teret veszt Szíriában és Irakban, aktivizálódik Európában.

A novemberi párizsi támadások előtt 90, különböző nemzetiségű harcos érkezett Európába, és “többé-kevésbé” mindenhova szétszéledtek – írja az AP.

Az információ európai és iraki hírszerzőktől és egy francia törvényhozótól származik, aki figyelemmel követi a dzsihadista hálózatokat. Vannak köztük, akik hozzáfértek európai támadásokkal megbízott fegyveresek feljegyzéseihez, mások maguk beszéltek a harcosokkal, vagy rálátásuk van arra, hogy hány dzsihadista távozott Európából, majd tért vissza a kontinensre. Mindannyian azt állítják, hogy az ISIS külön táborokban képezi ki a Nyugat elleni támadásokra a fegyvereseit. Akik azt kapták parancsba, hogy maguk válasszák meg, melyik időpont, helyszín és módszer alkalmas a küldetésük végrehajtására, vagyis terrortámadásra.

Az AP értesülései szerint ilyen táborok nemcsak Irakban és Szíriában, de a szovjet utódállamok némelyikében is lehetnek. A kiképzettek számát illetően a 400 az alsó határ, a hírügynökség szerint akár 600-an is lehetnek. Európából körülbelül 5 ezren csatlakoztak az Iszlám Államhoz.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez