Ilyen a Húsvét Erdélyben

Dr. Kiss Róbert Richard ismét Romániába visz minket az InfoRádió Világszám című műsorában. Erdély legizgalmasabb és legszebb tájait mutatja be nekünk, illetve azt, mit, mikor és hol érdemes csinálni a közeli, magyarlakta régióban.

Először azonban Kobráról mesélt nekünk a műsorvezető, aki kerékpárral szinte az egész világot bejárta. Dr. Kiss Róbert Richardon keresztül meg is tudhattuk a legendás utazótól, hogy ha nehézségekbe ütközünk vízumügyben, akkor mindig érdemes a kérdéses ország közelében próbálkozni, ott ugyanis nagyobb eséllyel szerzünk engedélyt a belépéshez.

Dr. Kiss Róbert Richard beszélt arról, milyen bonyolult, szövevényes és tisztázatlan a régióban élők múltja és pontos származása, így rengeteg különböző elmélet él.

Kalotaszeg húsvétkor csodálatos – indul a műsor utolsó része. A tájegység rengeteg látnivalót és természeti szépséget rejt magában. A közeli Bánfihunyad talán onnan lehet ismerős, hogy itt rengeteg óriási palota tornyosul, melyeket általában a külföldön dolgozó romák építettek fel. A látványosságot az autóból mindenképp megcsodálhatjuk, de sokszor előfordul, hogy megkérik a nézelődőket, ne fotózzák le a házakat.

A húsvétvasárnap piros ruhában, a templomban indul, de a nap folyamán több alkalommal átöltöznek a helyiek és az éjszakába nyúlóan megy az ünneplés.

Az ünnep harmadik napján kezdődik a locsolkodás, sokszor nem csak a lányok kapják a vizet a nyakukba, mindenki mindenkit locsol ilyenkor.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez