Argentína, ahol a férfi a tekintetével vetkőzteti a nőt

Buenos Aires, Argentína fővárosa az egyik legkedveltebb helyszíne az Inforádió Világszám műsorvezetőjének, dr. Kiss Róbert Richardnak, de hogy miért, azt a hétvégi adásban árulta el a hallgatóknak.

„Az egyedi varázs megkapó az itteni városokban”

– amivel Buenos Aires is rendelkezik a műsorvezető elmondása szerint. Érdekesség, hogy 1986-ban elhatározták, hogy egy új fővárost építenek 1000 kilométerrel délebbre, de ez a mai napig nem valósult meg – írja a Világszám.hu.

„Így még inkább átérezhetik a turisták Buenos Aires lüktetését.”

 

Két sétálóutca alkotja a szűkebb belvárost. Az egyik a Florida Street, amely elegáns üzleteiről híres, míg a másikon, a Lavalle Streeten, utcai árusokkal találkozhatunk és mozikba térhetünk be.

A főváros utcáin általában nagy a forgalom, ennek ellenére ritkán van dugó. Hatalmas, 2 x 8 sávos sugárutat is kiépítettek, de itt általánosságban jóval szélesebbek az utak. Rengeteg taxi közlekedik, de nem túl drága igénybe venni a szolgáltatásaikat. Ha azonban valaki inkább a tömegközlekedést választaná, metróval vagy busszal is lehet utazni. A tenger felől repülővel érkezve hatalmas felhőkarcolókat is láthatunk az új kikötői negyednél.

Fotó: lonelyplanetimages.imgix.net
Fotó: lonelyplanetimages.imgix.net

A gazdasági helyzet sosem volt olyan acélos Argentínában, mint például Japánban vagy Kínában. Ráadásul ezen a 2001-es bankcsőd sem javított. Ettől függetlenül Argentína alapjáraton nem túl drága hely.

Buenos Aires városában sem árt vigyázni az értékeinkre, de a műsorvezető tapasztalatai szerint jóval biztonságosabb ez a régió, mint például Rio de Janeiro (Brazília), ahol még a törülközőket sem kímélték a tengerparton.

Fotó: buenosairestouring.com
Fotó: buenosairestouring.com

A Café Tortoni Argentína egyik nemzeti kincse. Ebbe a kávézóba jártak régen a művészek, a hírességek. Politikai vitákat nyitottak, könyvbemutatókat tartottak, vagy éppen hangulatos rendezvényeket szerveztek. A hely annyira népszerű, hogy előre kell asztalt foglalni ahhoz, hogy valaki bejusson. Általában hatalmas sorok szoktak állni a kávézó előtt.

Nappal a művészek kedvelt találkozóhelyei közé tartoznak a Palermo Hollywood és a Palermo Soho kávéházai. Ez utóbbi negyed központja a Plazoleta Julio Cortázar, amit a legtöbben csak régiesen, Plaza Serranónak hívnak.

Innét nem messze, ha sétálgatunk, akkor észrevehetjük, hogy különböző országokról nevezték el az utcákat. Emlékeztetve ezzel az embereket arra, hogy Argentína a világ minden tájáról érkező bevándorlók földje.

Sok közterületet máskülönben Május utcának, vagy Május térnek neveztek el, a májusi forradalom és szabadságharc után.

Fotó: daytours4u.com
Fotó: daytours4u.com

A kávézás mellett focimecset és filmet nézni is nagyon szeretnek az argentinok. Bár az éjszakai élet lassan indul be, de nagyon sokáig tart, ezért is lehet, hogy éjfélkor fogy a legtöbb mozijegy. És persze táncolni is imádnak. A tangó az egyik legjellegzetesebb táncuk. Különböző tangóelőadásokat szoktak tartani. Ezek körül az egyik legérdekesebb, amikor a férfi a tekintetével vetkőzteti a nőt. Természetesen nem meztelenre, hiszen gyerekek is szoktak lenni a nézői sorokban. A férfiak állítólag azért is szeretik ezt a táncműfajt, mert ilyenkor végre ők irányíthatnak.

A Plaza Dorrego helyszínén kirakodóvásárokat szoktak tartani vasárnaponként. Igazi régiségeket árulnak itt, de nem messze innét még egy hatalmas piacra is betérhetünk.

További látnivalók:
 • Teatro Colón 
 • Obeliszk
 • Nemzeti Kongresszusi Palota, országgyűlési épület
 • Evita Múzeum
  Evita Perón, Juan Peron elnök felesége Argentína egyik legkedveltebb személyévé vált. Beszédeivel lázba hozta az embereket. Szavait áhítattal figyelték.
 • Hajómúzeum
 • Boca Juniors stadion, a La Boca negyedben
 • Állatkert
 • Iguazú-vízesés
  Argentína és Brazilia határán, de innét Paraguay-ba (Dél-Amerika) is sokan át szoktak utazni, többek között az olcsó termékek miatt is. Buenos Aires városából is indulnak gépek az Iguazú-vízeséshez. A műsorvezető elmondta: a vízesésnél olyan mély a szakadék, hogy elképzelni is nehéz, mi lehet a mélyén. A helyiek szerint a pokol van ott. Pókokkal, pumával, jaguárral, papagájokkal és majmokkal is találkozhatunk itt. A majmokat azonban érdemes óvatosan etetni, mert egy idő után agresszívvá válhatnak és nem kizárt, hogy kikapják a kezünkből az ételt.

 

Hallgasd te is az Inforádió Világszám műsorát az FM 88,1 MHz-es frekvencián dr. Kiss Róbert Richard műsorvezetésével! Péntek este 19:00 órától és szombat délelőtt 10:00 órától.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez