“Brazília, te jössz” – mennyire vehető komolyan az Iszlám Állam fenyegetése az olimpia előtt?

Nő Brazília terrorfenyegetettsége az augusztusban kezdődő olimpia közeledtével – állapította meg a nemzeti hírszerző ügynökség. A terrorelhárítás igazgatója szerint sokan rokonszenveznek a dél-amerikai országban a dzsihadistákkal.

Brazíliában mindeddig úgy gondolták, hogy aligha vennék őket célkeresztbe a terroristák. Már miért is tennék? Az ország nemzetközi téren el nem kötelezett politikát folytat már régóta, társadalma multikulturális, ellenségei nincsenek. Most azonban valami változott.

A terrorelhárítás igazgatója, Luiz Alberto Sallaberry a héten közleményben tudatta, hogy a fenyegettség megnőtt. Egyrészt a másutt elkövetett támadások miatt, melyek az Iszlám Állam elszántságát mutatják, másrészt pedig azért, mert jó néhány brazil állampolgár keveredett annak gyanújába, hogy rokonszevez az ISIS-szel.

Egyben azt is megerősítette, hogy tavaly tényleg kaptak már egy komoly fenyegetést. Méghozzá tweet formájában, novemberben. Egy bizonyos franciától, Maxime Hauchardtól, aki az egyik hóhér az Iszlám Állam propaganda-videóin. “Brazília, te vagy a következő célpont.” Ennyi volt az üzenet, aminek valódiságához ma már nem fűznek kérdőjelet.

Sallaberry azt is elmondta, hogy több intézkedést is tettek a lehetséges támadás elhárítására, például információkat cserélnek más országok biztonsági erőivel és javították a terrorelhárítók kiképzését.

Mindazonáltal biztonsági szakértők szerint a brazil kormányban sokan még mindig nem ismerték fel, hogy milyen komoly és fontos színpadot nyújthatnak bárkinek a fellépésre a riói nyári játékok. A terroristáknak is. Akár az olimpiai helyszínek megtámadásával, akár az infrastruktúra megzavarásával. Hisz a sportolókon kívül félmillió turistát is várnak augusztusban Brazíliába.

A brazil tisztségviselők, akik büszkék arra, hogy a 2014-es foci-vébé sikere után ők rendezhetik Dél-Amerika első olimpiáját is, korábban azt ígérték: biztonságos játékok veszik a kezdetüket augusztus 5-én. A szervezők 85 ezer biztonsági őrt vetnek be az olimpiai helyszíneken, dupla annyit, mint amennyi négy évvel korábban a londoni játékokat vigyázta. Többségük annak a nemzeti közbiztonsági erőnek az egyenruhása, melynek parancsnokát a múlt hónapban távolították el posztjáról, mert ő is bírálta a támadások kereszttüzében álló Dilma Rousseff elnököt. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez